Biznis i ekonomija

Vrdoljak: otpis davanja uslijed zabrane rada neupitan – VIDEO

Ivan Vrdoljak; Foto: Cropix/YouTube

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak kako je neupitan otpis davanja onim gospodarskim subjektima kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa, ali da još treba vidjeti kojim mjerama osigurati likvidnost onima koji rade s 10, 20 ili 30 posto radnih kapaciteta.

“Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad, ako ti je zabranjen rad ne možeš stvoriti ni minus. To je neupitno i mislim da će u tom smjeru ići mjere”, rekao je Vrdoljak uoči sastanka koalicijskih partnera i Vlade u Banskim dvorima.

>>>Pad prihoda od najmanje 20 posto uvjet za odgodu plaćanja poreznih davanja

Dodao je da je još upitno kako će se pomoći onima koji mogu raditi, ali u uvjetima gdje su na 10, 20 ili 30 posto svojih radnih kapaciteta te kojim će se mjerama njima osigurati likvidnost.

Svaka zemlja treba pronaći svoj model kako izaći iz krize – ključne su makroekonomske mjere

“Mislim da specifičnost svakog gospodarstva i struktura BDP-a govori da ne moraju biti ujednačene mjere i da svaka zemlja mora pronaći model kako na što bolji način izaći iz nje. Ključno je koje će biti makroekonomske i financijske mjere nakon izlaska iz krize. Investicije u industriju su Hrvatska budućnost”, kazao je Vrdoljak.

Na pitanje o ukidanju parafiskalnih nameta gospodarstvenicima, odgovorio je da danas nije vrijeme za činovnike nego za ozbiljne odluke.

Država ne treba očekivati da će njezine potrebe namiriti realni sektor

“Vrijeme je za ozbiljne odluke, a ozbiljne odluke kažu da država mora – u onoj mjeri u kojoj smanjuje investicije – smanjiti svoju potrošnju te naći model kako ne računati na veliko financiranje iz realnog sektora. Znači, mora se naći model financiranja državnih potreba u sljedećih nekoliko mjeseci van očekivanja da će ga napuniti realni sektor”, objasnio je Vrdoljak.

>>>Sažetak danas potvrđenih, 30 milijardi kuna vrijednih mjera za pomoć gospodarstvu: COVID-19

Na pitanje je li gospodarski savjet koji je osnovao premijer Andrej Plenković dobar način pripremanja na krizu, Vrdoljak je kratko odgovorio kako su “uvijek dvije glave pametnije od jedne”.

Za prijedlog zakona o sanaciji štete nakon zagrebačkog potresa koji je predložio zamjenik predsjednika HNS-a i ministar graditeljstva Predrag Štromar, kratko je odgovorio da je “odličan”.