PolitikaPreporučeno

Vrhovni sud izbrisao pravo na pobačaj iz američkog ustava

Pobornici prava na život pozdravljaju presudu američkog Vrhovnog suda; Foto: BBC/YouTube

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih država u petak je u dalekosežnom, dramatičnom i povijesnom potezu poništio Roe v. Wade presudu s kojom je u 1971. godini prepoznato savezno pravo na pobačaj.

Uistinu tektonska odluka predstavlja monumentalnu pobjedu za američku desnicu i vjernike koji traže zabranu prekida trudnoće.

>>>Totalna zabrana pobačaja u Alabami na putu prema Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država

Presuda, donesena sa šest glasova za i tri protiv, od sudu čiji je ideološki identitet definirao bivši američki predsjednik Donald Trump, ujedno potvrđuje zakon o zabrani pobačaja nakon 15 tjedana trudnoće koji je usvojen u republikanskom Mississippiju.

Roe v. Wade presedan poništen je s 5 v. 4.

Sukus

Sukus presude, ispisane perom konzervativnog suca Samuela Alitoa, zaključak je da američki ustav originalno nije prepoznao pravo na pobačaj. Stoga je sud, njegovim brisanjem iz istog, u potpunosti obnovio mogućnost saveznih država da donose od Roe v. Wade neovisne odluke.

>>>Zabrana pobačaja u Poljskoj razmotrena, osuđena i podržana u EP-u

“Ustav ne spominje pobačaj i takvo pravo nije implicitno zaštićen s nijednom ustavnom odredbom,” napisao je Alito u presudi.

Reuters u izvještaju naglašava da je riječ o temeljnoj izmjeni krajobraza povezanog s pravom na pobačaju SAD-u i nudi informativnu vizualnu prezentaciju novog odnosa snaga i posljedica odluke.

>>>Totalna pomrčina pobačaja u Oklahomi

U aktualnom trenutku, izgledno je da će pobačaj zabraniti 26 saveznih država, od koji 13 neposredno jer je već pripremilo regulative u očekivanju presude.

“Tužan dan”

Predsjednik Joe Biden osudio je odluku rekavši da ona utire “ekstremni i opasni put.”

>>>Tennessee usvojio ‘zakon o otkucaju srca’ koji brani prekid trudnoće nakon šest tjedana

“Ovo je tužan dan za sud i našu zemlju,” rekao je u Bijeloj kući. “Sud je učinio ono što nikad prije nije napravljeno: izričito oduzeo ustavno pravo koje je toliko temeljno za tako mnogo Amerikanaca.”

Demokrat je ocijenio da odluka SAD stavlja izvan zajednice razvijenih zemalja koje štite reproduktivna prava. Zavjetovao je da će učiniti sve što može kako bi u novonastalim okolnostima ženama omogućio pristup odobrenim lijekovima za kontracepciju ili inducirani abortus te im pomoći da premoste ograničenja osmišljena kako bi sputala njihovo pravo na pobačaj odlaskom u države gdje je on dozvoljen.

Nezadovoljne je pozvao da prosvjeduju dostojanstveno i mirno.

“Danas, Vrhovni sud ne samo da je poništio gotovo 50-godišnji presedan, već je najintenzivniju osobnu odluku koju netko može donijeti prepustio hirovima političara i ideologa – napavši temeljne slobode milijuna Amerikanaca,” napisao je u reakciji na Twitteru bivši američki predsjednik Barack Obama.

Kontekst

Poništenje Roea zaključuje povijesnu misiju američkih katoličkih vjernika i konzervativnih republikanskih političara unatoč anketama koje pokazuju da većina amerikanaca podržava pravo na pobačaj.

>>>Zabrinjavajući stavovi, konzervativni vjetrovi i ideološka zabuna | pravo na pobačaj u EP-u

Presuda je i još jedna manifestacija podjednako povijesne i duboke polarizacije američkog društva uočljive kroz mnoga goruća pitanja, uključujući pravo na nošenje oružja, glasačka prava useljenika, COVID-19 politike ili rasnu segregaciju.

Jedan od vrhovni sudaca, od Trumpa imenovan Brett Kavanaugh, u svojem je pisanom mišljenju naizgled preventivno odbacio ideju o zabrani pobačaja na saveznoj razini u zrcaljenju utjecaja kakav je do danas imala Roe v. Wade presuda.

“Ustav pobačaj ne zabranjuje niti ga legalizira,” napisao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Desetogodišnjoj djevojčici u Ohiou ovog je tjedna uskraćen abortus nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država pravo na pobačaj izbrisao iz američkog ustava. […]

Comments are closed.