Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vrijednost svjetskog gospodarstva u 2022. prvi put probija granicu od 100 bilijuna $ | Cebr

Foto: Sara Graves/Pixabay

Vrijednost svjetskog gospodarstva iduće će godine prvi put segnuti iznad 100 bilijuna dolara, procjenjuje u nedjelju objavljeno izvješće britanskih konzultanata Cebr.

>>>Najveći svjetski izvoznici | vizualizacija

Prema posljednjim predviđanjima Kina će titulu prve ekonomske sile svijeta od Sjedinjenih Američkih Država preuzeti u 2030., dvije godine kasnije nego u prošlogodišnjoj prognozi.

>>>Svjetska banka predviđa najsnažniji postrecesijski rast u 80 godina

World Economic League Table očekuje da će indijsko gospodarstvo iduće godine prerasti francusko i britansko kako bi ponovno preuzelo šesto mjesto na ljestvici najmoćnijih ekonomija svijeta.

“Važno pitanje za 2020-te je kako će se svjetska gospodarstva nositi s inflacijom, koja je u sada u Sjedinjenim Državama segnula do 6.8%,” rekao je u pratnji izvješća zamjenik predsjednika Cebra, Douglas McWilliams, uz napomenu da će svijet, ukoliko se inflacijski pritisci pokažu postojanima, u 2023. ili 2024. zaroniti u recesiju.

>>>Amerika trpi najvišu inflaciju u tri desetljeća, ekonomisti zvone na uzbunu

Izvješće također sugerira da je Njemački gospodarski output na putu da do 2033. godine zasjeni Japan. Rusija bi na začelje top 10 ljestvice mogla ući s 2036., a Indonezija bi deveto mjesto mogla preuzeti u 2034. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Reuters