PreporučenoTech

‘Vrlo jasan signal rizika’ za mlađu žensku populaciju | cjepivo AstraZenece

Slučajevi izrazito raritetnih pojava krvnih ugrušaka koji su, ovisno o izvoru, “možda i/ili izvjesno” povezani s cjepivom AstraZenece, dvadeset su puta učestaliji u žena mlađih od 60 godina koje su primile prijeporne doze nego što je to za očekivati, izjavio je u srijedu član Njemačkog vijeća za cjepiva (STIKO), Christian Bogdan.

Njegov komentar stiže nakon što su Europska agencija za lijekove (EMA) i njezin britanski parnjak na odvojenim ali koordiniranim konferencijama prepoznali “moguću vezu” između cjepiva i cerebralne venske sinusne tromboze (ugrušaka u mozgu) i trombocitopenije (manjka krvnih pločica – trombocita).

>>>Zbog ‘moguće veze’ između cjepiva AstraZenece i krvnih poremećaja sazvan sastanak EU ministara

Regulatori su rekli da su neželjeni događaji većinom zabilježeni u žena, prijavljeno je ukupno 169 slučajeva od kojih je temeljito ispitano njih 86, uključujući 18 smrtnih.

Bogdan nije iznio podatke o očekivanoj učestalosti takvih slučajeva u normalnim okolnostima, ali je rekao da veća incidencija u jednoj populacijskoj skupini tijekom definiranog vremenskog okvira predstavlja “vrlo jasan signal rizika”.

EMA je ranije navela da u prosjeku četiri od 10,000 žena dobiva krvne ugruške nakon oralnog uzimanja kontracepcije.

“Gledali smo koliko se slučajeva događa u društvu, kao pozadinsku incidenciju, i potom to uspoređivali sa slučajevima uočenima između četiri i 16 dana nakon cijepljenja,” rekao je Bogdan na virtualnom brifingu. “Kad to uzmete u obzir, onda dolazite do opaženog i očekivanog omjera … koji je 20 puta veći kod žena između 20 i 59 godina,” naveo je prema citatu Reutersa.

>>>Istraga u Norveškoj utvrdila izvjesnu vezu između cjepiva AstraZenece i krvnih poremećaja

Njemačka je prošloga tjedna preporučila da se cjepivo AstraZenece primjenjuje na populaciji starijoj od 60 godina i da mlađe osobe koje su primile prvu dozu izbjegavaju drugu dozu od istog proizvođača.

>>>Njemački stručnjaci: osobe mlađe od 60 godina ne bi trebale primiti drugu dozu AstraZenece

Stručnjaci još uvijek dvoje o mehanizmu koji aktivira neželjene događaje. Jedno od objašnjenja, koje citira njemačko vijeće, sugerira da cjepivo stvara neuobičajena antitijela koja utječu na krvne pločice i izazivaju ugruške, drugi su istražitelji fokusirani na moguću povezanost s tabletama za kontrolu začeća.

>>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | COVID-19

Andreas Greinacher, znanstvenik sa Sveučilišta Greifswald čiji je tim povezao antitijela i raritetne ugruške, kaže da dosadašnje spoznaje ne ukazuju na vezu između hormonalnih kontracepcijskih sredstava i krvnih poremećaja.

Comments (2)

  1. […] >>>‘Vrlo jasan signal rizika’ za mlađu žensku populaciju | cjepivo AstraZenece […]

  2. […] >>>‘Vrlo jasan signal rizika’ za mlađu žensku populaciju | cjepivo AstraZenece […]

Comments are closed.