Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vrućinom omamljeni Europljani kontempliraju o klimatskim promjenama, urodu

Ilustracija/Pixabay

Užareni i ožegli Europljani i njihovi vlastodršci u posljednjim danima promišljaju o klimatskim promjenama dok temperature koketiraju s povijesnim rekordima i navješćuju nove inflatorne pritiske na tržište hranom.

>>>HSBC suspendirao bankara zbog propitivanja klimatskih financijskih rizika

Španjolska trenutačno bilježi ponajveće ranoljetne topline u posljednja četiri desetljeća, dio Francuske je zabranio događanja na otvorenom.

>>>Zapadna obala SAD-a gubi med, snažne pčelinje zajednice | klimatske promjene

“Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, hidratizirajte se i pazite na najranjivije kako ne bi trpjeli od toplinskog udara,” savjetovao je španjolski premijer Pedro Sanchez u Madridu tijekom događaja posvećenoj dezertifikaciji teritorija.

Temperature u Madridu i Saragosi, u središnjim i istočnim dijelovima Španjolske, trenutačno osciliraju između 40 i 42 Celzijeva stupnja, bilježi nacionalna meteorološka agencija AEMET.

Riječ je o razinama kakve se u pupanju ljeta nisu vidjele od 1981. godine.

>>>SAD prvi put proglasio nestašicu vode u najvećem nacionalnom rezervoaru | klimatske promjene

“Iberijski poluotok sve je sušnije područje i tok naših rijeka sve je sporiji,” konstatirao je Sanchez.

Mediteranska suša

Dublje na europskom jugu, udruge i zastupnici talijanskih poljoprivrednika upozoravaju da bi se ovogodišnji urod uslijed kopnjenja jezera i voda koje ugrožava navodnjavanje mogao prepoloviti.

Federacija talijanskih komunalnih poduzeća, Utilitalia, ovog je tjedna upozorila da se rijeka Po, najdulja u naciji, suočava s najvećom sušom u sedam desetljeća. Mnogi su njezini dijelovi na sjeveru već usahli.

>>>Rekordne temperature na Antarktiku

Suočene s vrućinom, mediteranske nacije sve glasnije i jasnije iskazuju zabrinutost o utjecaju klimatskih promjena na njihova gospodarstva i živote.

>>>Ekstremne temperature prepolovile uzgoj dagnji u Grčkoj

Portugal, koji u posljednjim danima uživa na ugodnih 27 C, prema podacima meteorološke agencije IPMA iza sebe ima najtopliji svibanj u posljednje 92 godine. I tamošnji su rezervoari na niskim razinama, dok veliki dio teritorija trpi ozbiljnu sušu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Vrućinom omamljeni Europljani kontempliraju o klimatskim promjenama, urodu 17/06/2022 […]

Comment here