PolitikaPreporučeno

Vučemilović: Ikić Baniček manipulira djecom u predizborne svrhe

Vesna Vučemilović; Foto: Domovinski pokret/YouTube

Saborska zastupnica DP i predsjednica Odbora za obitelj i mlade Vesna Vučemilović poručila je kako je izvijestila dječju pravobraniteljicu da, odlukom o isplati 200 kuna džeparca sisačkim učenicima, tamošnja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček manipulira djecom u predizborne svrhe.

>>>Glasovac: platit ćemo plakate u Sisku; HDZ: SDP kontrolira štetu

“Primorana sam reagirati na odluku aktualne gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček da u predizbornu kampanju uključi djecu. Naime, odlučila je svoj djeci koja na području grada Siska pohađaju školu isplatiti džeparac od 200 kuna”, istaknula je u utorak u priopćenju Vučemilović.

Pojašnjava i kako su osnovnoškolcima taj iznos isplatile njihove učiteljice uz napomenu da je riječ o daru kojim sukladno Obiteljskom zakonu djeca raspolažu samostalno.

To je, smatra Vučemilović, “čin kojim se djeca koriste u promidžbene svrhe”, a što je najoštrije osudila.

>>>Neovisni kandidat za sisačko-moslavačkog župana Berdais: potres je razotkrio da je car gol

Nada se i da će nadležno Državno izborno povjerenstvo poduzeti sve korake kako bi to “sramotno ponašanje sankcionirali”.

Hrvati navikli na “prigodne” predizborne isplate

Vučemilović ističe i kako smo već navikli na različite prigodne isplate umirovljenicima poput covid dodatka, no i da ovakav slučaj korištenja djece u predizbornoj kampanji “nije zabilježen u novijoj hrvatskoj povijesti”.

“Pozivam sve, pa tako i gospođu Kristinu Ikić Baniček da ne manipulira djecom u predizborne svrhe kako bi motivirala srednjoškolce koji prvi put izlaze na izbore da glasaju za nju”, istaknula je Vučemilović naglasivši kako takvo ponašanje zaslužuje osudu cijelog društva.

>>>Potez Plenkovića i Resslera etički dvojben, Bandićev stvar dojma: povjerenstvo

Ikić Banček današnju prozivku Vesne Vučemilović nije željela komentirati te nije odgovarala na pozive i SMS.

>>>Kreće isplata jednokratnih predizbornih potpora za umirovljenike – iznosi od 400 do 1.200,00 kuna

Sisak je, naime, još sredinom travnja počeo s isplatom 200 kuna jednokratnog ‘džeparca’ osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji imaju prebivalište na području grada, a za tu je svrhu u gradskom proračunu osigurano 884.800 kuna. Na to je odmah reagirao oporbeni Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a u sisačkom Gradskom vijeću te su Ikić Baniček optužili za “političku diskriminaciju djece”. Prozvali su je jer je uoči izbora u osiromašenom gradskom proračunu našla sredstva za isplatu đačkog džeparca ali i da džeparac nije dala svim učenicima sisačkih osnovnih i srednjih škola nego samo onima s prebivalištem u gradu Sisku.