PreporučenoTech

Waymo kaže da je spreman za taksi prijevoz bez vozača

Autonomni Jaguar sa sigurnosnim vozačem; Foto: Waymo/YouTube

Alphabetova jedinica za razvoj autonomnih sustava vožnje Waymo u ponedjeljak je izvijestila da je spremna za uklanjanje ljudskog nadzora iz svojih samovozećih automobila u San Franciscu.

Kompanija je tehnološko proboj objavila bez najave početka pružanja autonomne usluge.

>>>Walmart najavljuje dostavu bez dostavljača | VIDEO

Waymo je lani u kolovozu ograničenom broju ljudi omogućio besplatni prijevoz električnim Jaguarima u svojoj floti. Vožnje su bile automatske ali uz nadzor vozača zaduženih za sigurnost.

Glavna izvršna sudirektorica Tekedra Mawakana u ponedjeljak je rekla da su “robo-taksije” u posljednjih šest mjeseci u gusto naseljenim područjima koristile stotine ljudi.

>>>Kalifornijski startup Nuro prvi u svijetu dobio dozvolu za dostavu vozilima bez vozača | VIDEO

Planirane operacije bez vozača označit će “veliki korak na našem putu prema razmještanju potpuno autonomne komercijalne usluge,” napisala je Mawakana na blogu gdje je podijelila i detalje o dotjerivanju autonomnih sustava.

Waymo i njegov rival Cruise u većinskom vlasništvu General Motorsa prije su ovog mjeseca dobili dozvole Komisije za javne komunalne usluge Kalifornije (CPUC) koje im dozvoljavaju naplatu vožnji autonomnim automobilima s prisustvom “sigurnosnih vozača”.

>>>Waymo započeo komercijalni prijevoz samovozećim automobilima u San Francisku

Kompanije će za pružanje potpuno autonomnog prijevoza morati zatražiti odvojene dozvole.

Waymo nije odgovorio na upit Reutersa o statusu zahtjeva za pružanje takve usluge.

Pratite nas na Google vijestima