PreporučenoTech

Web stranice s gumbom ‘Like’ moraju tražiti privolu korisnika za prijenos podataka Facebooku: ECJ

Kompanije u EU koje na svoje mrežne stranice umeću “Like” element Facebooka moraju od svojih korisnika zatražiti dopuštenje za prijenos podataka toj američkoj društvenoj platformi u skladu s europskim pravilima privatnosti, presudio je u ponedjeljak 29. srpnja Europski sud (ECJ).

Dodaci za web stranice poput Facebookova gumba “Like” uobičajena su značajka u mrežnim trgovinama i informativnim portalima jer tvrtke nastoje promovirati svoje proizvode ili podizati čitanost kroz treće stran(k)e.

Presuda (C-40/17 Fashion ID) je rezultat tužbe njemačkog tijela za zaštitu potrošača protiv modne online trgovine Fashion ID. Tužba je navela da kompanija krši pravila o zaštiti privatnosti korištenjem gumba bez posebne obavijesti korisnicima da to podrazumijeva transfer njihovih osobnih podataka Facebooku prema “pravilima za kršenje privatnosti” te društvene mreže.

>>>Wozniak: većina ljudi bi trebala pronaći način da se makne s Facebooka

Lani usvojena, povijesna pravila o zaštiti privatnosti Europske unije, poznatija po akronimu GDPR, stvorila su zanimanje kontrolora podataka koji utvrđuju zašto se osobni podaci moraju prikupljati i obrađivati i također osiguravaju pristanak korisnika. Osobne podatke često obrađuju treće stranke u ime kontrolera, kao što je to slučaj u sporu s gumbom “Like”.

“Operator mrežne stranice s dodatkom Facebookova ‘Like’ gumba može biti kontroler zajedno s Facebookom u pogledu prikupljanja i prijenosa osobnih podataka posjetitelja sa svoje stranice Facebooku,” rekli su suci.

Sud je prepoznao komercijalnu korist koji je Fashion ID imao od umetanja “Likea” i napomenuo da kompanija nije odgovorna za pravila privatnosti Facebooka, odnosno za način na koji Facebook po prijenosu koristi ili zlorabi osobne podatke.

“Mi pažljivo preispitujemo odluku suda i usko ćemo surađivati s našim partnerima kako bismo osigurali da i dalje mogu imati koristi od naših socijalnih dodataka i drugih poslovnih alata u potpunosti u skladu sa zakonom”, naveo je Jack Gilbert, generalni savjetnik Facebooka u izjavi za Reuters.

Verbraucherzentrale NRW, njemačka grupa za zaštitu potrošača na čiju je inicijativu pokrenut postupak, pozdravlja presudu. “Kompanije koje profitiraju od korisničkih podataka sad moraju dorasti svojoj odgovornosti,” rekao je šef grupe Wolfgang Schuldzinski.

Grabancijaš je prvi hrvatski portal koji na svoje stranice ne umeće niti jedan element Facebooka.

>>>Facebook kažnjen s pišljivih 5 milijardi dolara, nacija ljuta

S druge strane, glavna udruga za tehnološku industriju lamentira o teretu koji presuda donosi operatorima mrežnih stranica.

“Europski sad nameće golemu odgovornost na tisuće operatora mrežnih stranica – od malenih blogova o turističkim destinacijama do online megatrgovina, kao i na portale velikih izdavača,” rekao je šef Bitkoma, Bernhard Rohleder, ističući da presuda utječe na sve mrežne stranice s “Like” gumbom, ali i dodatke s drugih društvenih medija, prisiljavajući operatore da postignu sporazum o prikupljanju podataka ili se suoče sa zakonskim posljedicama.

Ovo nije prvi put da se Facebookov “Like” našao na sudu ili udaru vlasti. Tvrtka je od 2010. godine pomoću “dodatka” pratila posjetitelje svih stranica na kojima je umetnut “Like” neovisno jesu li korisnici te društvene mreže ili ne.

Na prasku su u Europi prve reagirale belgijske vlasti u studenom 2015. godine kaznivši Facebook s 250,000 eura dnevno u sudskom postupku koji još uvijek traje.