PolitikaPreporučeno

Wildersov PVV ‘s ponosom’ pristupa Orbanovim Domoljubima u EP-u

Krajnje desna nizozemska Slobodarska stranka (PVV) pridružit će se novoj političkoj grupaciji unutar Europskog parlamenta koju je nedavno pokrenuo mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je nedavno stvorio savez stranaka koji će nositi ime Domoljubi za Europu.

“Mi smo PVV patrioti, volimo svoju naciju. Snažnu i suverenu. Protivimo se ilegalnoj imigraciji. Branimo mir i slobodu. I podržavamo Ukrajinu. Štitimo naše judeo-kršćansko nasljeđe i naše obitelji,” Napisao je čelnik PVV-a Geert Wilders u petak navečer na platformi X.

“Želimo udružiti snage u Europskom parlamentu i ponosno se pridružujemo Patriotima za Europu!”.

Wildersova stranka pobjednica je parlamentarnih izbora u Nizozemskoj koji su se održali u studenom prošle godine. PVV je najveća od četiri stranaka u novoj vladajućoj koaliciji koja je stupila na vlast u utorak. Premijer je postao je Dick Schoof, bivši čelnik nizozemske obavještajne službe.

Na izborima u lipnju PVV je dobio šest od ukupno 31 zastupničko mjesto koje Nizozemska ima u EP-u, završivši na drugom mjestu iza saveza zelenih i laburista.

Šest od 7

Patriotima za Europu su se osim Orbanovog Fidesza pridružili i austrijska Slobodarska stranka (FPO) te češki ANO milijardera Andreja Babiša. Želju za članstvom su izrazili i španjolski Vox te portugalska Chega.

S Wildersovom najavom novu skupinu sada čine zastupnici šest država. Kako bi dobila status političke grupacije potrebno je najmanje sedam država.

Alternativa za Njemačku (AfD) zasad ne želi ući u savez.


Povezane vijesti

Comment here