PolitikaPreporučeno

WP imenovao ukrajinskog pukovnika koji je koordinirao sabotažu Sjevernih tokova

Visoki ukrajinski vojni časnik s prodornim vezama u nacionalnim obavještajnim službama odigrao je središnju ulogu u sabotažama sjevernih tokova koje su rezultirale krizom životnih troškova i epohalnim divljanjem cijena energenata u Europskoj uniji, doznao je Washington Post od osoba upoznatih s detaljima tajne operacije.

List u svojem online izdanju piše da je u posjedu dosad najizravnijih dokaza koji ukrajinsko vojno i obavještajno vodstvo povezuje s napadom na ključnu europsku energetsku infrastrukturu.

Kao glavnog “koordinatora” Operacije Sjeverni tok imenuje Romana Červinskog, odličjima okićenog 48-godišnjeg pukovnika koji je služio u ukrajinskim Snagama za specijalne operacije.

Izvori upoznati s njegovom ulogom navode da je on upravljao logistikom, osigurao potporu i opremu za šesteročlani tim koji je pod lažnim identitetom unajmio jedrilicu i iskoristio opremu za ronjenje u dubokom moru kako bi na cijevi postavio eksplozivna punjenja.

Njihova je sabotaža 26. rujna 2022. godine osakatila Sjeverni tok 1 i 2, izazvala masivno istjecanje plina i okinula europsku energetsku krizu.

S vrha

Červinskij nije planirao operaciju već je izvršavao zapovjedi koje su stizale niz lanac na čijem je vrhu najviši ukrajinski vojni dužnosnik, general Valerij Zalužnji.

Červinskij je putem odvjetnika odbacio odgovornost i ulogu koja mu se pripisuje.

“Sve špekulacije o mojoj umiješanosti u napad na Sjeverni tok širi ruska propaganda bez ikakvog temelja,” napisao je odvjetnik u odgovoru na upit WP-a i Der Spiegela koji su surađivali u istrazi.

Glasnogovornici ukrajinske vlada nisu odgovorili na listu novinarskih pitanja.

Mreža

Prema izvorima, Červinskij je od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu služio u Snagama za specijalne operacije s fokusom na subverzivna djelovanja u okupiranim područjima. Odgovarao je izravno renomiranom i iskusnom general bojniku Viktoru Hanuščaku koji je komunicirao sa Zalužnjim.

On se smatrao pogodnim za provedbu tajne misije koja je trebala prikriti odgovornost Ukrajine jer je u prošlosti služio na istaknutim položajima u Vojnoj obavještajnoj službi i Ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU) te uživao dobre profesionalne i/ili bliske odnose s ključnim vojnim i obavještajnim čelnicima.

Spoznaje Der Spiegela i WP-a o akterima sabotaže Sjevernih tokova proturječe službenom stavu i izjavama najviših ukrajinskih dužnosnika, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog koji je opetovano odbacivao ukrajinsku odgovornost.

“Ništa takvoga nije učinila Ukrajina. Nikad ne bih djelovao na takav način,” rekao je Zelenskij u lipnju kada je WP izvijestio da je američka Središnja obavještajna agencija (CIA) bila u posjedu informacija da Kijev priprema sabotažu.

Izvori upoznati s izvršenjem operacije sugeriraju da je predsjednik uistinu izostavljen iz njezina planiranja.

Službene istrage sabotaže sjevernih tokova koordinirano provode Njemačka, Danska i Švedska čije vlasti za sad nisu komentirale navode i rezultate istraživačkog novinarstva.

Comment here