PolitikaPreporučeno

X slavi oslobađanje Juliana Assangea

Zviždač i utemeljitelj WikiLeaksa, 52-godišnji Julian Assange, u ponedjeljak se našao na slobodi nakon što su njegovi odvjetnici prihvatili nagodbu u kojoj će on priznati kršenje američkog zakona o špijunaži po jednoj točki optužnice.

Dogovor podrazumijeva formalnu osudu koju će u utorak donijeti sud na otoku Saipan. Assange će dobiti zatvorsku kaznu od 62 mjeseca, koju je već odslužio.

“Julian Assange je slobodan. On je zatvor s maksimalnim nadzorom Belmarsh napustio ujutro 24. lipnja, nakon što je tamo proveo 1901 dan. Visoki sud u Londonu odobrio mu je jamčevinu i pušten je u zračnu luku Stansted gdje se tijekom poslijepodneva ukrcao na zrakoplov i napustio Ujedinjeno Kraljevstvo,” izvijestio je korisnički račun WikiLeaksa na X-u.

Assange je prvi put uhićen u Britaniji 2010. na temelju europskog uhidbenog naloga koji su izdale švedske vlasti uz navod da ga žele ispitati zbog optužbi za seksualne zločine koje su kasnije odbačene. Zviždač je izručenje izbjegao bijegom u veleposlanstvo Ekvadora gdje je ostao sedam godina.

Iz utočišta su ga silom izvukli u 2019. godini i potom ga strpali u kaznionicu Belmarsh jer nije platio jamčevinu. On je otad gotovo pet godina vodio bitku protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Assange se u Belmarshu vjenčao sa svojom partnericom Stellom s kojom ima dvoje djece začete tijekom boravka u veleposlanstvu Ekvadora.

Reakcije

Oslobođenje je u prvim satima utorka snažno odjeknulo na društvenim mrežama gdje je dočekano s velikim odobravanjem i slavljem.

“Julian je slobodan!!!! Riječi ne mogu izraziti našu neizmjernu zahvalnost VAMA – da VAMA, koji ste se godinama mobilizirali da ovo ostvarite. HVALA VAM. Hvala vam. HVALA VAM,” napisala je Stella Assange.

“Dobar čovjek, konačno slobodan. Plima se okreće,” odvagnuo je znameniti američki pundit Tucker Carlson.

“Ima toliko toga za reći o slučaju Assange, gnjevu jer je bio u pritvoru gotovo 15 godina, jer je bio prisiljen priznati krivnju iako nije počinio nikakav zločin. Ali na ljudskoj i osobnoj razini, lijepo ga je gledati kako napušta zatvor kao slobodan čovjek i konačno napušta UK,” komentirao je istraživački novinar Glenn Greenwald.

“Julian Assange je heroj Trebao je biti pomilovan prije mnogo godina, ali mu je drago što se konačno dogovorio da izađe iz zatvora,” napisao je američki velemajstor kombiniranih borilačkih vještina Jake Shields.

(…)

WikiLeaks je 2010. godine objavio stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, uključujući dokaze o ratnim zločinima protiv civilnog stanovništava. U “riznicama” se nalaze dokumenti povezani s američkim tajnim službama i operacijama kao i brojne diplomatske depeše koje pružaju dubok uvid u američku vanjsku politiku, geopolitiku i realpolitiku.


Povezane vijesti