FunPreporučeno

Yohoho i boca ruma! omiški gusari 18. kolovoza discipliniraju Mlečane, uvode danak u zlatu 

I ove godine 18. kolovoza u Omišu će se uprizoriti Gusarska bitka, kojom će se rekonstruirati izvorna bitka iz 13. stoljeća u kojoj su omiški gusari pobijedili Mlečane.

Na konferenciji za novinare u Splitu je rečeno kako je ovo 13. u nizu rekonstrukcija ove povijesne bitke, koja je postala je jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija u Dalmaciji.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je kako se uprizorenje Gusarske bitke temelji na tradiciji Omiškog kraja, koja je postala uspješna turistička priča.

“Gusari su vladali od 12. do 15. stoljeća ne samo Omišom, nego i područjem srednje Dalmacije”, kazao je Stella.

Direktorica Turističke zajednice Omiša Petra Bartulović najavila je kako se na ovogodišnjoj Gusarskoj bitki u tom gradu očekuje više od 10.000 posjetitelja.

>>>Arrr! pasara, guc, batana, gajeta, leut i drugi na 5. ‘Regati drvenih barak’ u Selcu

“Atraktivno uprizorenje ove bitke počinje u 20.30 sati,  a u njoj je angažirano više od sto sudionika te mnoštvo manjih brodova i jedrenjaka”, poručila je Bartulović.

Rekonstrukcija bitke prikazuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s Hrvatima, omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk.

Nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju te zapovijedaju Mlečanima plaćanje naknade u zlatnicima za prolaz Bračkim kanalom.

Bonus pjesmica: