PolitikaPreporučeno

‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

Više od 30 ljudi je ubijeno i više od 100 ranjeno u ruskom raketnom napadu na željeznički kolodvoru na istoku Ukrajine, rekla je u petak državna željeznička kompanija.

“Dvije su rakete pogodile željeznički kolodvor Kramatorsk,” priopćile su Ukrajinske željeznice. Isti je izvor kasnije naveo da je u udaru stradalo dvoje djece.

>>>Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru’ u Buči

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko tvrdi da su u trenutku udara na kolodvoru bile “tisuće ljudi”.

“Rašisti (ruski fašisti) su dobro znali u što ciljaju i što žele: oni su htjeli posijati paniku i strah, oni su željeli ubiti što je više moguće civila,” rekao je prema citatu Reutersa.

>>>Društvenim mrežama hara uznemirujući propagandni poziv na bojkot ruske nafte

Kirilenko je na platformi za razmjenu poruka Telegram objavio fotografije koje prikazuju nekolicinu tijela na tlu pored dječjih kolica, putnih torbi i druge prtljage.

>>>Ukrajina proziva, traži oružje i globalni odgovor | napad na željeznički kolodvor

Gradonačelnik Kramatorska Oleksander Hončarenko rekao je da je na postaji u trenutku napada bilo oko 4000 ljudi. Iz prvih je videozapisa nejasno gdje su se oni nalazili.

“Ovo je zlo koje nema granica. I ako se ne kazni, nikada neće stati.”

Reakcija ukrajinskog predsjednika Zelenskog

Jedan od neposredno podijeljenih isječaka prikazuje vatrogasna vozila kako stižu na lokaciju pored kolodvora s koje se vije gusti dim.

Provjera informacija, propitivanje zbilje

Reuters u izvještaju ističe da nije mogao provjeriti autentičnost fotografija. Agencija također bilježi da su Ukrajinske željeznice u četvrtak izvijestile da je promet u regiji blokiran uslijed ruskog napada na prugu.

Ukrajinski mediji potom su izvijestili da su tračnice u međuvremenu popravljene.

>>>Zelenskij: zločini u Borodjanki ‘značajno užasniji’ od Buče | VIDEO

Pojedini detalji i vizuali, uključujući fotografije ostatka taktičke rakete čiji je dio na kojem piše “za djecu” nakon odvajanja od bojeve glave naizgled ostao u dobrom i čitkom stanju, zajedno s proturječjem u medijskim izvješćima ponovno izazivaju dvojbu među komentatorima i korisnicima društvenih mreža.

Nejasno je zašto nema vidljivih oštećenja infrastrukture na lokaciji ispred zgrade kolodvora gdje leže beživotna tijela.

Identifikacija rakete

Brojni izvori, uključujući Al Jazeeru, u prvi mah navode da je u napadu korištena balistička taktička raketa kratkog dometa iz serije Iskander s kakvom je Rusija “neutralizirala” trgovački centar u Kijevu koji je korišten za pohranu raketne municije i ponovno punjenje višecjevnih raketnih bacača. Grabancijaš ističe da takva informacija ne odgovara vizualnim dokazima.

Posljedice napada Iskander sustavom naširoko su zabilježene i, kako možete vidjeti, niti približno ne odgovaraju slikama i zapisima sa željezničkog kolodvora.

Dakako, šteta na trgovačkom centru rezultat je i njegova sadržaja, stoga eto i alternativni videozapis lansiranja i posljedica udara balističke rakete Iskander-M koji je krajem ožujka objavio Rusko Ministarstvo obrane.

Rusija je Iskander iskoristila i za udar na središte Harkiva, u zapisu koji bi prema dosadašnjim navodima trebao ponajviše odgovarati scenama iz Kramatorska.

Ukrajinska “Točka”

Rusko Ministarstvo obrane u petak je izrazito brzo odbacilo ukrajinske tvrdnje i izvještaje o napadu Iskander sustavom.

>>>EU traži zabranu ‘ruske ratne propagande’, Google motri 24 sata dnevno

Ministarstvo je reklo da ostaci i krhotine na kolodvoru pripadaju taktičkoj raketi Točka-U koju koristi ukrajinska vojska.

“Sve tvrdnje predstavnika kijevskog nacionalističkog režima da je Rusija 8. travnja navodno izvela ‘raketni napad’ na željeznički terminal u Kramatorsku su provokacija i nemaju apsolutno nikakve veze sa zbiljom. Ruske oružane snage nisu imale vatrene zadaće i nisu ih planirale u gradu Kramatorsku 8. travnja,” priopćili su iz Ministarstva koje tvrdi da vremešne taktičke rakete Točka-U koristi isključivo ukrajinska vojska.

>>>Rusija pokrenula postupke protiv Alphabeta zbog promicanja ‘lažnog sadržaja’

“14. ožujka 2022. bataljun 19. zasebne raketne brigade ukrajinske vojske izveo je napad sličnom raketom Točka-U na središte Donjecka, u kojem je ubijeno 17 ljudi, a ranjeno još 36 civila,” priopćilo je ministarstvo prema izvještaju Tassa.

Grabancijaš podsjeća na naše uredničke vrijednosti i smjernice te napominje da su opažanja u tekstu neposredno svjedočanstvo prvih reakcija i trenutka.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] ‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički ko… 08/04/2022 […]

  2. […] >>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDE… […]

  3. […] >>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDE… […]

Comments are closed.