PolitikaPreporučeno

Za dom spremni je kao Hvaljen Isus i Marija: Skejo

Pripadnici HOS-a su u ponedjeljak prošetali Kninom i na putu do crvke nekoliko puta uzviknuli ustaški poklič “Za dom spremni”, javlja Hina.

Predvodnik skupine, Marko Skejo, novinarima je rekao da nisu bili u ratu te stoga ne razumiju dimenziju pozdrava koji je usporedio s crkvenim “Hvaljen Isus i Marija.”

“Zlatno je pravilo da što je netko bio bolji branitelj, to je skrušeniji, skromniji i ponizniji.”

Predrag Fred Matić

“Vidim da ste mladi, neiskusni i nedobronamjerni”, nabacio je Skejo novinarki koja ga je upitala zašto su to uzvikivali, a potom je ustvrdio da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav.

“To je kao u crkvi ‘Hvaljen Isus i Marija’. Mi smo došli danas na dan pobjedničke vojske koja je svijetla točka u hrvatskoj prošlosti i budućnosti”, kazao je Skejo.

“Poklonili smo se, zapalili svijeće i uskliknuli smo onako kako su naši bojovnici pali pod tim pozdravom: “Za dom spremni,  triput, za naše poginule i za našu Nezavisnu Državu Hrvatsku”, dodao je prema citatu Hine.

“Zlatno pravilo”

Poklič je danas za N1 komentirao bivši ministar branitelja i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Fred Matić.

“Oluja nije samo Knin, nego i Gospić, Pakrac, Vukovar, Bljesak, Maslenica. Najveća vojna pobjeda u ratu bila je akcija Oluja, koja sublimira sve što se događalo devedesetih do tog dana. Borci HOS-a sudjelovali su u ratu i bili su dobri borci, ali nisu oni nadljudi, to je medijski malo prenapuhano. Kao što se smatra da su pripadnici gardijske brigade bili bolji borci od pripadnika pričuvnih brigada. Jednostavno su bili bolje opremljeni i njihove su postrojbe bile brojnije, pa samim tim i jače. Svi su branitelji dali svoj doprinos i nema tu nadljudi. HOS-ovci su imali i oznaku Bog i Hrvati, pa kad ih je Tuđman ćušnuo su se smirili. Vikanje za dom spremni u Kninu je neprimjereno, i zbog dvadesetak ljudi kao što su oni ja ne dolazim u Knin”, rekao je Matić i dodao kako je “zlatno pravilo da što je netko bio bolji branitelj, to je skrušeniji, skromniji i ponizniji.”