PolitikaPreporučeno

Za svakog ponešto u izjavama parlamentarnih lidera o europskom proračunu: VFO

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura i instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura nazvan “EU sljedeće generacije”. Ured Europskog parlamenta u Zagrebu prenosi izjave i komentare lidera u Europskom parlamentu:

>>>U prijedlogu Komisije tri sigurnosne mreže, velebni novac za Hrvatsku: EU sljedeće generacije

Nakon izlaganja predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, u ime predsjedateljice Vijećem EU-a državna tajnica Nikolina Brnjac obećala je kako će Hrvatska raditi zajedno s državama članicama na brzom zaključivanju pregovora s Parlamentom o novom paketu.  Potom su se o prijedlogu Komisije očitovali čelnici klubova zastupnika.

„Europska solidarnost je opet tu i otvaramo novo poglavlje za EU”, rekao je Manfred Weber (EPP, Njemačka). Novi novac treba potrošiti na svježe ideje, a ne na stare probleme u Europi. „Solidarnost ide ruku pod ruku s odgovornošću”, stoga mora biti jasno kako će se novac vratiti, rekao je Weber, te zatražio nova vlastita sredstva, ustrajući na tome da digitalni divovi plate svoj dio.

Iratxe García Perez (S&D, Španjolska) zahvalila je Ursuli von der Leyen na ambicioznom prijedlogu i na tome što je EP-u dala „ulogu koju zaslužuje” u izradi paketa za oporavak. Upozoravajući da je u pitanju opstanak europskog projekta, pozvala je Vijeće da usvoji novi višegodišnji financijski okvir (VFO) kvalificiranom većinom kako bi se izbjeglo da se Europu drži „taocem četiriju država članica koje daju prednost odgovoru na nacionalnoj razini, a ne na europskoj”.

>>>Ressler i Picula o EU proračunu: predstoje duge rasprave i teški pregovori

„To je prekretnica, dosad nezabilježena u povijesti Europe”, rekao je Dacian Ciolos (Renew, Rumunjska). „VFO i plan za oporavak moraju se usredotočiti na budućnost”, uz Zeleni plan i digitalni plan kao sastavnice, rekao je. „Možemo se razlikovati u nekim pojedinostima, ali zaista pozdravljam ovaj pristup”, rekao je, podsjećajući države članice da „EU nije bankomat. Solidarnost dolazi s određenim vrijednostima”.

Jörg Meuthen (ID, Njemačka) odbio je prijedlog paketa kao „potpuno pogrešan i besmislen”, te bez odgovarajuće pravne osnove i bez odgovornosti ili gospodarskog smisla. Komisija želi potrošiti novac „kao da nikad neće doći sutra”. To je visoka cijena za europske porezne obveznike, zaključio je.

Ska Keller (Zeleni, Njemačka) je izjavila: „Ne smijemo ponoviti velike pogreške iz prošlosti i prisiljavati zemlje na štednju i slijepe ideologije tržišta”, upozorila je. „Umjesto toga moramo osigurati promišljeno ulaganje novca u projekte koji će dugoročno pomoći, stvoriti radna mjesta i spasiti naš planet.”

>>>EP traži više novca za VFO, najmanje dva bilijuna eura za bespovratnu pomoć i povoljne zajmove

Johan van Overtveldt (ECR, Belgija) je rekao: Ako želimo odobriti zajmove i bespovratna sredstva, moraju postojati jasni uvjeti. Novac treba ići tamo gdje je najpotrebniji, a za naša poduzeća moraju postojati sigurnosni mehanizmi. Osobe koje rade i štede ne bi trebale biti „isporučitelji” za te programe.

„Umjesto da napravi jasan rez u odnosu na dogme iz prošlosti“, plan za oporavak staje na pola puta, kazala je Manon Aubry (GUE/NGL, Francuska). Pozdravljajući nove prijedloge o vlastitim sredstvima, pozvala je na otpis kriznog duga, izravne trajne zajmove državama članicama, a tu potporu trebalo bi uvjetovati osjetljivošću na socijalna pitanja.

Komisija je predstavila i svoj prilagođeni Program rada za 2020., u kojem će se dati prednost mjerama potrebnima za poticanje oporavka i otpornosti Europe.

Grabancijaš/Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj