PolitikaPreporučeno

Zabilježeno 819 novih zaraza, osam je osoba umrlo | 18. listopad | detalji

Foto: PIXSELL/YouTube

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 819 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam je osoba umrlo, te je broj aktivnih slučajeva ukupno 5164, priopćio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164, ističe se u priopćenju Stožera.

Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, 18 više nego jučer, od toga na respiratoru njih 32-oje, četiri više nego dan prije.

Preminulo je osam osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 25.580 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 363 preminulo. Ukupno su se oporavile 20.053 osobe, od toga 491 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21.148 osoba.

Do danas je ukupno testirano 397.000 osoba, od toga 4948 u posljednja 24 sata.

U Zagrebu 286 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata u gradu Zagrebu zabilježeno je 286 novih slučajeva zaraze covidom-19, te je za 830 osoba izrečena mjera samoizolacije, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Kako se ističe u priopćenju, u protekla 24 sata u NZJZ dr. Andrija Štampar provedeno je 1285 testiranja. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 286 novooboljelih osoba, te je za 830 osoba izrečena mjera samoizolacije.

62 su novooboljele osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, 121 osoba je kontakt covid pozitivnih osoba, kod devet je osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a jedna je osoba stigla iz BiH. Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, a kod jedne je moguća izloženost tijekom vjerskog događanja. Obrada za 90 osoba je još u tijeku.

Od navedenih osoba, šest je djelatnika zdravstvenih ustanova. Nije bilo zaraženih korisnika niti djelatnika domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod četiri učenika i pet nastavnika osnovnih škola te devet učenika i dva nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 280 učenika i tri nastavnika osnovnih te za 280 učenika i dva nastavnika srednjih škola. Zbog epidemiološke situacije i velikog broja učenika u samoizolaciji, preporučen je prelazak na C model nastave u jednoj osnovnoj školi.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze 24 osobe. Aktivnih je slučajeva trenutno u Gradu Zagrebu ukupno 1336, a 6410 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Kako je izvijestio N1, zbog prodora bolesti koronavirusa privremeno je zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su zaražene dvije trudnice koje imaju simptome, a kod pet rodilja bris je pozitivan i zasad su bez simptoma. Liječnici i zdravstveno osoblje koje je s njima bilo u kontaktu negativno je.

Dva nova slučaja zaraze u Istri

U Istri su u protekla 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a ispitano je 156 uzoraka briseva na COVID-19 , izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Kod jedne osobe iz mjera samoizolacije radi se epidemiološki o uvezenom slučaju odnosno boravku i kontaktu s pozitivnom osobom u Zagrebu dok je za drugu osobu u tijeku epidemiološka obrada”, naveo je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Obje novozaražene osobe su iz Pule.

Tijekom subote izliječena je jedna osoba.

Trenutno je u Istri 32 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 183 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji 19 novozaraženih

Devetnaest je novozaraženih osoba koronavirusom u nedjelju na području Primorsko-goranske županije, izvijestio je Epidemiološki odjel županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Tijekom proteklog dana 13 osoba je ozdravilo pa je u županiji aktivnih 159 slučajeva Covid-19 bolesti.

Obrađeno je 375 uzoraka, a  524 osobe su u samoizolaciji.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 29 novozaraženih

Na poidručju Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 29 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o trinaest osoba s područja Siska, devet s područja Petrinje, dvije osobe s područja općine Hrvatska Dubica, te po jednoj osobi s područja Popovače, Sunje, Lekenika, Hrvatske Kostajnice te općine Lipovljani.

Stožer u izvješću apelira na građane da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvadeset novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je dvadeset novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trinaest osoba je izliječeno, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je trinaest osoba iz Dubrovnika, sedam muških i šest ženskih, od kojih četiri muške i tri ženske imaju utvrđenu epidemiološku vezu. Novozaražene su i tri muške osobe iz Vele Luke s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba s Mljeta s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba iz Metkovića, ženska osoba iz Župe dubrovačke s utvrđenom epidemiološkom vezom te muška osoba iz Stona.

Među trinaest izliječenih šest je iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, dvije iz Metkovića, jedna osoba iz Župe dubrovačke i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se dvanaest osoba. U samoizolaciji se nalazi 500 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno novo kršenje te mjere, ukupno 87. od početka pandemije. Od jučer obrađena su 174 uzorka, a od početka pandemije ukupno 16 999.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Zagrebačkoj županiji 94 nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježena su 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je tako trenutno aktivno ukupno 755 slučajeva covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Zavod za javno zdravstvo.

Prema podacima Zavoda, na području Županije od početka pandemije do nedjelje 18. listopada do 10 sati evidentirano je 1430 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 655 osoba, a 20 ih je preminulo.

Trenutno je aktivno 755 slučajeva.

U odnosu na podatke od dana ranije, oboljele su 94 osobe – u gradovima Samobor (8), Sveta Nedelja (3), Zaprešić (10), Jastrebarsko (5), Velika Gorica (17), Ivanić-Grad (1), Dugo Selo (18), Vrbovec (4) i Sveti Ivan Zelina (4), te u općinama Brdovec (3), Bistra (4), Jakovlje (2), Luka (1), Dubravica (2), Stupnik (2), Kravarsko (3), Brckovljani (1), i Rugvica (5).

Od 94 novooboljele osobe 38 su kontakti prethodno oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkim ustanovama, dva uz privatne proslave, četiri za radna mjesta, dva su slučaja importirana, za 17 slučajeva je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 30 osoba obrađuju.

Samoizolacija je propisana za još 109 osoba, među kojima su i učenici po jednog razreda osnovne škole u Gradecu, Velikoj Gorici i Vrbovcu, u kojem je u izolaciji i jedan razred srednje škole.

U Osječko-baranjskoj županiji 43 novozaražene osobe

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 43 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Kako navode, testirano je ukupno 297 uzoraka, od čega 188 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 109 u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Najviše novooboljelih je s područja Osijeka, njih 25, od čega je devet osoba iz prigradskih naselja – petoro iz Tenje, dvoje iz Josipovca , te po jedna iz naselja Višnjevac i Briješće . Slijede Našice sa četiri novopozitivne osobe, Đakovo i Ivanovac po tri, Čepin dvije, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Belišće, Bilje, Donji Miholjac, Markovac Našički, Petrova Slatina i Vrbica.

„Na liječenju u KBC-u trenutno se nalazi 55 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je šest na respiratoru. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 86 novih kontakata oboljelih osoba, pa se sada na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.100 osoba“, priopćio je Stožer.

Policija je obavila 50 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a na prijavljenoj adresi nisu zatekli jednu osobu iz Đakova. Inspektori i službenici Civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli su 20 nadzora, i to u 16 noćnih klubova i četiri svadbene svečanosti. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučajeva, te su izrekli tri usmena i tri pisana upozorenja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 37 novopozitivnih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 37 novih pozitivnih osoba na Covid-19, izvjestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među njima 11 osoba je iz Vinkovaca, pet iz Ivankova, po tri iz Starih Mikanovaca i Bošnjaka, po dvije iz Županje i Gradišta, te po jedna osoba iz Novih Jankovaca, Vukovara, Štitara, Antina, Nuštra, Soljana, Svinjarevaca, Markušice, Vođinaca, Strošinaca i Opatovca.

Od početka epidemije u županiji su oboljele 1253 osobe od kojih su 1032 osobe izliječene, a 19 je umrlih.

Trenutno je 26 osoba hospitalizirano, a u samoizolaciji je njih 933. U protekla 24 sata testirano je 254 osoba, te je testiranih do sada na području županije 14489 osoba, navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Zadarskoj županiji 13 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Zadarskoj županiji 13 je novozaraženih osoba koronavirusom, a riječ je o kontaktima ranije oboljelih, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima sedmero je iz Zadra, dvoje iz Poličnika te po jedna osoba iz Kali na otoku Ugljanu, Škabrnje, Zemunika Donjeg i Vira.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 188 uzoraka, a pod aktivnim je nadzorom je 365 osoba.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 14 bolesnika, od kojih je dvoje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu liječi se četvero pacijenata s lakšim simptomima.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenja samoizolacije.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16 novih slučajeva zaraze

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Jedanaest je novozaraženih osoba s područja je Bjelovara, a po jedna je s područja grada Daruvara te općina Štefanje, Velika Trnovitica, Rovišće i Đulovac. Četiri novozaražene osobe zdravstveni su djelatnici.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 100 aktivnih slučajeva zaraze COVID-19, a u samoizolaciji je 673 osoba.

Preminula je jedna osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zaražena koronavirusom. Osmi je to smrtni slučaj na području županije vezan uz COVID-19.

Dvije zaražene osobe od jučer učenici su jedne osnovne i jedne srednje škole na području grada Bjelovara, a nakon što je provedena epidemiološka obrada njihovi razredi stavljeni su u samoizolaciju.

U Karlovcu 44 nova slučaja zaraze, umrla jedna žena

U Karlovačkoj županiji potvrđena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom među kojima su tri korisnika doma za starije i nemoćne, dok je u bolnici od covida-19 umrla jedna žena, izvjestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj bolnice Nikša Antica rekao je da je umrla 86-godišnja pacijentica koja je primljena u četvrtak iz Doma za startije i nemoćne sv. Antun, nije bila na respiratoru, a i prije zaraze je bolovala od kroničnih bolesti.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 664 osobe.

Na bolničkom liječenju se nalazi 37 covid pozitivnih pacijenata, od čega je jedan na respiratoru, jedan je novoprimljeni pacijent, ali je jedan i otpušten na kućno liječenje.

Brodsko-posavska županija devet, Požeško-slavonska županija sedam novooboljelih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u nedjelju o devet, a požeško-slavonski o sedam  novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pozitivne nalaze na koronavirus u Brodsko-posavskoj županiji trenutno ima 60 osoba, 10 osoba je u bolnici, a jedna od njih pri liječenju treba potporu respiratora. Od izbijanja pandemije ukupno je 738 s područja te županije imalo pozitivne nalaze. Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno je 478 osoba.

Požeško-slavonski stužer u nedjelju je potvrdio sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, u županiji je trenutno je 77 pozitivnih osoba, a devet ih je pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod preventivnom mjerom samoizolacije u toj su županiji trenutno 392 osobe.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 55 novozaraženih

Na području Splitsko-dalmatinske županije potvrđeno je 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a obrađeno je 375 testova, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 29 osoba je iz Splita, po pet iz Sinja i Solina, četiri iz Kaštela, po dvije iz Dicma i Marine, te po jedna iz Imotskog, Omiša, Trilja, Trogira, Dugog Rata, Jelse, Klisa i Muća.

Od danas potvrđenog broja zaraženih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji su ukupno 1734 osobe. 

U KBC-u Split na bolničkom liječenju je  30 Covid pozitivnih pacijenata od kojih su četiri  na respiratoru i to tri iz Splitsko-dalmatinske županije i jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije.

U Varaždinskoj županiji 52 nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, u 27 slučajeva radi se o bliskim obiteljskim i radnim kontaktima, dok je kod 25 osoba izvor zaraze nepoznat, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Jedna novooboljela osoba je hospitalizirana, a jedna je stavljena na respirator.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin posebno je istaknuo visoki udio novih slučajeva s nepoznatim izvorom zaraze.

„U posljednjih deset dana u Varaždinskoj županiji evidentirano je 266 novih pozitivnih na koronavirus, a kod njih 76, što je skoro 30 posto, izvor zaraze nije bio poznat”, naglasio je Vugrin u priopćenju te dodao kako imamo velik broj prenositelja koji toga nisu ni svjesni.

Zbog novih slučajeva bila su postupanja u jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi, u jednom dječjem vrtiću i u jednom samostanu.

U posljednja 24 sata evidentirana su 22 oporavka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 244. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 19 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 18 na kisiku, a jedna na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 225 osoba.

U mjeri samoizolacije nalazi se preko 1.230 osoba, a epidemiološka obrada još je u tijeku.

U Lici troje umrlih i osam novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata osam je novooboljelih osoba, a troje korisnika gospićkog Doma za starije i nemoćne preminulo je od Covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U priopćenju navode kako su umrli bili u dobi od 87, 88 i 92  godine, a svi su uz potvrđeni covid-19 imali i niz kroničnih bolesti.

Među novooboljelima šest je osoba iz Gospića te po jedna iz Otočca i Korenice.

Ukupno je od Covida-19 oboljela 371 osoba u Ličko-senjskoj županiji od čega je 150 aktivanih slučajeva, 212 izliječenih, a  devet je osoba umrlo.

U Gospiću je trenutno 150 aktivnih slučajeva, od kojih je 80 iz Doma za starije i nemoćne, šest ih je u Otočcu, dva u Perušiću i po jedan u Brinju i Korenici.

U posljednja 24 sata testirane su 23 osobe.

U samoizolaciji su 463 osobe.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 78 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata potvrđeno je 78 novih slučaja zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Četrnaest novooboljelih dolazi s područja grada Krapine, osam iz grada Pregrade, po petero iz općina Đurmanec, Radoboj, Petrovsko i Bedekovčina, po četvero iz grada Oroslavja i općine Sveti Križ Začretje, po troje ih je iz gradova Zaboka i Zlatara te općina Gornja Stubica, Lobor, Marija Bistrica i Zlatar Bistrica, dvoje je iz Stubičkih Toplica te po jedan novooboljeli iz grada Donje Stubice, općina Hum na Sutli, Jesenje, Konjščina, Kraljevec na Sutli, Mače, Mihovljan i Veliko Trgovišće.

Među novooboljelim osobama njih 76 je čekalo nalaze od 16. listopada, a dvoje je bilo na uzimanju uzorka 15. listopada. Više od polovice novooboljelih su obiteljski kontakti već poznatih pozitivnih osoba, a među novoevidentiranima ima i više asimptomatskih osoba. Pristiglo je i ukupno 96 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 139 uzorka.

Ozdravile su  23 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 486. U samoizolaciji se nalazi 1.400 osoba.

Brodsko-posavska županija devet, Požeško-slavonska županija sedam novooboljelih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u nedjelju o devet, a požeško-slavonski o sedam  novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pozitivne nalaze na koronavirus u Brodsko-posavskoj županiji trenutno ima 60 osoba, 10 osoba je u bolnici, a jedna od njih pri liječenju treba potporu respiratora. Od izbijanja pandemije ukupno je 738 s područja te županije imalo pozitivne nalaze. Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno je 478 osoba.

Požeško-slavonski stužer u nedjelju je potvrdio sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, u županiji je trenutno je 77 pozitivnih osoba, a devet ih je pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod preventivnom mjerom samoizolacije u toj su županiji trenutno 392 osobe.

U Međimurskoj županiji 38 novooboljelih

U Međimurskoj županiji potvrđeno je 38 novooboljelih od koronavirusa, a prodor virusa u jedan dom za starije stavljen je pod kontrolu, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Od jučer neobrađenih 298 uzoraka, 38 nalaza je pozitivno, a pozitivna su i tri nalaza osoba koje žive izvan županije te su u Međimurju samo testirane.

Danas do 11 sati uzeto je 158 uzoraka. 51 nalaz je negativan, a 107 ih je u obradi.

Trenutno su 254 aktivna slučaja zaraze. Petnaest se osoba oporavilo, za 36 osoba još traje epidemiološki nadzor, 57 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 142 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 18 osoba iz ustanove za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te jedna osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

Do sada je ukupno testirano 9972 osoba. Trenutno su 1073 osobe u samoizolaciji (pozitivni na virus COVID-19 i njihovi kontakti), no nisu još kontaktirani svi kontakti pozitivnih.

Brodsko-posavska županija devet, Požeško-slavonska županija sedam novooboljelih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvjestio je u nedjelju o devet, a požeško-slavonski o sedam  novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pozitivne nalaze na koronavirus u Brodsko-posavskoj županiji trenutno ima 60 osoba, 10 osoba je u bolnici, a jedna od njih pri liječenju treba potporu respiratora. Od izbijanja pandemije ukupno je 738 s područja te županije imalo pozitivne nalaze. Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno je 478 osoba.

Požeško-slavonski stužer u nedjelju je potvrdio sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, u županiji je trenutno je 77 pozitivnih osoba, a devet ih je pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod preventivnom mjerom samoizolacije u toj su županiji trenutno 392 osobe.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (3)

  1. […] Zabilježeno 819 novih zaraza, osam je osoba umrlo | 18. listopad | detalji 18/10/2020 […]

  2. […] Zabilježeno 819 novih zaraza, osam je osoba umrlo | 18. listopad | detalji 18/10/2020 […]

  3. […] oboljelima, 571 pacijent je na bolničkom liječenju, 23 više nego dan prije, od toga je na respiratoru 35 pacijenata, tri više nego dan prije. Stožer je izvijestio kako je […]

Comments are closed.