PolitikaPreporučeno

Zabrinjavajući stavovi, konzervativni vjetrovi i ideološka zabuna | pravo na pobačaj u EP-u

Europarlamentarci su u četvrtak od nove predsjednice Parlamenta Roberte Metsole zatražili da brani sva usvojena izvješća, bez obzira na svoje osobne stavove, pa tako i izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića usvojeno u lipnju, protiv kojeg je tada glasala.

>>>EP usvojio Matićevo izvješće koje članice EU-a poziva da osiguraju dostupnost pobačaja

Na zahtjev socijaldemokrata u četvrtak je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu održana tematska rasprava na temu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Roberta Metsola; Foto: Daina LE LARDIC/EP
Zabrinjavajući stavovi

Zastupnik Matić i njegov klub socijaldemokrata (S&D) posebno inzistiraju da ova važna tema ostane na dnevnom redu budući da se promijenilo vodstvo EP-a, a novoizabrana predsjednica Roberta Metsola “imala je zabrinjavajuće stavove o seksualnim i reproduktivnim pravima žena”, navodi ured zastupnika hrvatskoga zastupnika Predraga Freda Matića.

U svom obraćanju Matić je podsjetio Metsolu, koja u samoj raspravi nije sudjelovala, da je “njena obaveza braniti svaki dokument koji je proizašao iz ove kuće, bez obzira na sve ono što je zastupala prije no što je izabrana za ovako visoku funkciju”.

>>>Tennessee usvojio ‘zakon o otkucaju srca’ koji brani prekid trudnoće nakon šest tjedana

Poticaj raspravi je i izjava predsjednika Macrona koji je u Europskom parlamentu rekao da bi pravo na siguran pobačaj trebalo biti pravo istaknuto u Povelji o temeljnim ljudskim pravima, napominju iz ureda zastupnika.

Potvrda

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost, Vera Jurová podsjetila je na usvajanje Matićevog izvješća o spolnim i reproduktivnim pravima  prošle godine u lipnju i rekla da je to izvješće “potvrdilo da se tu radi o ljudskim pravima i da je kršenje tih prava vid nasilja nad ženama te da sprječava napredak prema rodnoj ravnopravnosti”.

U lipnju prošle godine usvojeno je povijesno izvješće kojim se traži sveobuhvatni seksualni odgoj za mlade, bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava, bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja i pravo siguran pobačaj.

>>>Matić upozorio na ‘ultrakonzervativnu agendu’, zatražio izjašnjenje o zabrani pobačaja u Poljskoj

“Uskraćivanje pristupa zdravstvenim uslugama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja je rodno uvjetovano nasilje”, naglašeno je u Matićevom izvješću.

Věra Jourová; Foto: Aurore Martignoni/EC

Dekriminalizacija, reakcija Crkve

Izvješće je izazvalo reakciju Crkve, saborsku raspravu u Hrvatskoj i oštre polemike u EP-u, pa je desnica čak tražila da se ovo izvješće makne s dnevnog reda, a europski pučani, klub kojemu pripada nova predsjednica EP-a, predložili su svoju alternativnu rezoluciju koja nije bila prihvaćena.

>>>U Vidri nastup Interventne policije i pjesma ‘Lily’: Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Iratxe Garcia Pérez iz kluba socijaldemokrata navela je u raspravi podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima “se svake godine provodi 25 milijuna nelegalnih pobačaja, većina u zemljama u razvoju” i naglasila da “moramo dekriminalizirati pobačaj tako da pravo na siguran pobačaj uključimo u povelju o temeljnim ljudskim pravima i u europsku strategiju o javnom zdravlju”.

>>>De facto zabrana pobačaja u Poljskoj ugrožava živote žena | rezolucija Europskog parlamenta

Zastupnica Pérez izjavila je da je “nažalost, previše ljudi koji pravo na spolno i reproduktivno zdravlje vide kao eufemizam za pobačaj te zaziru od ove teme” i pojasnila da se tu radi o “osiguravanju normalnih zdravstvenih pregleda, pružanju zdravstvene zaštite trudnicama i majkama, prevenciji spolno prenosivih bolesti, kontracepciji i liječenju neplodnosti”.

Jurova je naglasila da “države članice imaju zakonodavne ovlasti na ovom polju i da Europska unija ima samo komplementarne ovlasti”.

Direktiva protiv nasilja nad ženama

O predstojećim koracima za borbu za prava žena rekla je da “ne samo da provodimo našu strategiju za rodnu ravnopravnost nego se fokusiramo i na nasilje nad ženama konkretno jer želimo usvojiti direktivu protiv takvog nasilja tijekom proljeća 2022.”

>>>Emancipacija žena u Europskom parlamentu

Državni tajnik za europske poslove Francuske, predstavnik Vijeća EU-a, Clément Beaune također je podsjetio na ulogu država članica u ovom pitanju rekavši kako “članice imaju veliki manevarski prostor i pozvao ih da više podržavaju nevladine udruge koje se bave pravima žena kako bi one imale veći pristup financiranju iz europskog socijalnog fonda”. “Sve osobe trebale bi imati pravo na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama”, zaključio je Beaune.

“Konzervativni vjetrovi”

Samira Rafaela iz kluba Renew konstatirala je da “konzervativni vjetar puše Europom” i navela države s upitnim pravima na zdravlje, to su “Malta i Poljska u kojima siguran pobačaj više nije moguć”.

“U Poljskoj se sada inzistira i na službenom registriranju svih trudnoća, a taj model spremne su slijediti i Slovačka, Hrvatska i Litva”, ustvrdila je.

>>>Zabrana pobačaja u Poljskoj razmotrena, osuđena i podržana u EP-u

Hrvatski socijaldemokrat Matić napomenuo je kako se u Poljskoj ovih dana raspravlja o novom zakonu “kojemu je cilj onemogućiti pristup seksualnom odgoju i obrazovanju” te pohvalio “hrabre Poljakinje koje su tu unatoč zastrašivanju i nasilju uspjele skupiti više od 100 000 potpisa za inicijativu koja bi omogućila pobačaj do dvanaestog tjedna”.

Citiranje Simone Veil

Zastupnica Nathalie Colin-Oesterlé iz redova pučana citirala je Simone Veil, prvu predsjednicu EP-a i francusku političarku koja je pridonijela emancipaciji žena, rekavši da “kontracepcija znači slobodu i nadzor žene nad svojim tijelom”.

Tijekom rasprave spomenuti su nedavni i učestali slučajevi nasilja nad ženama, Frances Fitzgerald iz Europske pučke stranke osvrnula se na tragični događaj u Irskoj gdje je 23-godišnja Ashling Murphy ubijena na javnom mjestu prilikom popodnevnog jogginga, dok je Silvia Sardone iz kluba Identitet i demokracija spomenula napade i seksualno zlostavljanje dvanaest žena na Novu godinu u Milanu, a dotakla se i “islamskih žena koje nažalost nemaju pristup temeljnim ljudskim pravima”.

Ideološka zabuna

Pripadnici europskih konzervativaca su u raspravi zauzeli stajalište suprotno većini zastupnika, te je Jadwiga Wiśniewska u ime njihovog kluba (ECR) ustvrdila kako “na europskoj ljevici vlada ideološka zabuna jer govori o pravu na pobačaj, a treba govoriti o pravu na život od začeća”, a uz to je citirala konvenciju o pravima djeteta u kojoj između ostalog stoji da “dijete mora biti okruženo brigom i prije i poslije rođenja”.

Jadwiga Wiśniewska; Foto: Philippe Buissin/EP

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima