Biznis i ekonomija

Zabrinutost za stabilnost financijskog sustava ljulja dionice Deutsche Bank

Christian Sewing, generalni direktor, Deutsche Bank AG; Foto: Deutsche Bank AG

Dionice Deutsche Bank u petak su pale treći dan zaredom uslijed postojanog poskupljenja osiguranja protiv insolventnosti i šire zabrinutosti za stabilnost europskog financijskog sustava.

Dionice su u četvrtak pale za 3.2%, a jutros još za 6.13%, tržišna vrijednost banke kroz mjesec je okopnila za oko petinu.

>>>Deutsche Bank oprao više od bilijun dolara prljavog novca | FinCENFiles

Naknade za zamjenu kreditnih obveza sa svrhom zaštite od nepodmirivanja obveza (engl. credit default swaps – CDS) u posljednja su 24 sata poskupjele sa 142 na 173 bazna boda.

Uočljiva je i više nego manje panična rasprodaja AT1 obveznica koje se smatraju relativno rizičnim oblikom ulaganja/financiranja, no u pravilu podrazumijevaju i veće prinose zbog čega ih najčešće kupuju institucionalni igrači.

>>>Švicarska uložila trećinu BDP-a u spas Credit Suisse, smirila tržišta

Investitori su nervozni jer su švicarske vlasti prilikom prošlotjednog iskupljenja i preuzimanja Credit Suisse otpisale 17 milijardi dolara u AT1 obveznicama.

Brojni promatrači financijskog tržišta drže da je Deutsche Bank neiskupljivo pokvarena institucija koja je kroz godine profit postojano pretpostavila svakom ćudoređu.

>>>Nove racije u sjedištu Deutsche Bank | Cum-Ex

Reuters bilježi da europske banke iza sebe imaju generalno mučan tjedan. STOXX 600 indeks na kojem se trguje dionicama europskih zajmodavaca danas se povukao za 2.1% i na putu je da ožujak zaključi s padom do 20%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima