PolitikaPreporučeno

Zadarska bolnica dnevno prima do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom | COVID-19

Svjetionik u Zadru; Foto: Anemone

Na području Zadarske županije 149 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a većina novooboljelih kontakti su prethodno zaraženih osoba, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite koji upozorava da je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći.

U posljednja 24 sata testiran je 631 uzorak, pod aktivnim je nadzorom 2397 osoba, a od bolesti se oporavilo 360 osoba.

>>>U 24 sata zauzeto 97 bolničkih kreveta, preminulo 30 osoba: COVID-19 | 6. travanj | detalji

Među novooboljelima 92 ih je u Zadru, sedmero u Sukošanu, šestero u Zemuniku Donjem, po petero zaraženih potvrđeno je u Benkovcu, Bibinjama i Sv. Filipu i Jakovu, četvero u Kalima, po tri osobe u Obrovcu, Ninu, Novigradu, Starigradu i Škabrnji, po dvoje u Poličniku i Privlaci te po jedna osoba u Biogradu, Jasenicama, Kukljici, Posedarju, Ražancu i Stankovcima.

U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirano je 78 bolesnika, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 26 pacijenata.

Dnevno do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zada Alan Medić ističe da je stanje u bolnicama posljedica situacije na terenu i povećanog broja oboljelih u posljednjih 10-ak dana, a u Županijskom stožeru napominju da je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći te da se dnevno prima do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom.

Zbog toga će se će se uskoro morati otvoriti još jedan covid odjel, što će usporiti redoviti rad bolnice te produljiti liste čekanja.

>>>Zadar: u ožujku najviše novooboljelih među djecom, mlađim osobama između 31 i 40

“Ohrabruje informacija da nam do kraja mjeseca stiže nešto manje od 20.000 doza cjepiva te da ćemo već sljedeći tjedan na punktu za cijepljenje na Višnjiku cijepiti i do 400 ljudi na dan, a 12. travnja počet će docjepljivanje”, najavio je  epidemiolog Medić.

Procjenjuje da bi se s dozama koje će stići u svibnju i u suradnji s liječnicima obiteljske medicine koji cijepe svoje pacijente moglo dnevno cijepiti i do 1000 ljudi.

>>>U Zadarskoj županiji rekordnih 215 slučajeva zaraze, umrle tri osobe: COVID-19 | 5. prosinac

“Na taj način bi, kao što smo i planirali, do sredine lipnja procijepili 50 posto stanovništva Zadarske županije. I to je jedini način na koji možemo zaustaviti ovu epidemiju”, poručuje epidemiolog Medić.

U Županijskom stožeru ističu i dobru suradnju sa Specijalnom bolnicom za ortopediju Biograd na Moru, u koju se premještaju pacijenti s blažom kliničkom slikom, no i ta zdravstvena ustanova ubrzano puni svoje kapacitete predviđene za covid bolesnike i obje bolnice već su sada dosegle razinu oboljelih u drugom valu epidemije.