FunPreporučeno

Zagorci v subotu kure velikoga zmaja

U Zagorskim Selima u nedjelju će održati 5. Bučnica fest, dan prije dvor Veliki Tabor ugostit će 2. LegendFest, kulturno – turističku manifestaciju kojom se želi predstaviti i promovirati nematerijalna kulturna baština.

Bučnica fest, natjecanje u pripremanju istoimenog specijaliteta te promotivna i prodajna izložba proizvoda i jela od buča, ove će godine okupiti rekordnih 13 natjecatelja, ugostitelja i obrta.

>>>‘Trenutak pred katastrofu’ i poruka tolerancije na izložbi Mirka Ilića u dubrovačkim Lazaretima

Najbolju bučnicu izabrat će stručni žiri u sastavu Branko Čukelj, Martina Geršak i Ankica Vinković, a demonstraciju izrade tog specijaliteta vodit će Ana Žnidarec, najavio je u ponedjeljak direktor TZP Milan Kladnički na konferenciji za novinare u Zagorskim Selima.

Ta gospodarska i turistička manifestacija počinje u 11 sati, pokrovitelji su joj Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko – zagorska županija.

Foto: visitzagorje.hr

Zmajevi u središtu pozornosti

Ovogodišnji LegendFest  bit će posvećen zmajevima, pratit će ga bogat program i zanimljive radionice, predstave i koncerti, to je obiteljski festival i pozivamo cijele  obitelji na lijepo subotnje druženje, poručio  je Ivo Zidarić, predsjednik Udruge Val kulture koja u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja organizira taj Festival.

LegendFest počinje u 17,30 sati, završava u 23 sata spaljivanjem velikog zmaja, umjetničke kreacije slamaland artista Nikole Fallera.

>>>Dani europske baštine 2019.: 70 000 kulturnih događanja za građane i turiste u cijeloj Europi

Zašto je za temu izabran upravo zmaj, objasnila je  etnologinja i kulturna antropologinja Kristina Pavlović. „Zmaj je mitsko biće koje je duboko ukorijenjeno i u Zagorju, osobito u desinićkom kraju. Središnja crkva u Desiniću je crkva sv. Jurja koji je ubio zmaja, a s druge strane nam je i Jezero Klanječko za koje se također vezuje legenda o zmaju koji je prebivao u tom jezeru i kojemu su morali dovoditi mlade djevojke kako bi umirivao svoju ćud i prirodu. Kada mu jednom nisu doveli djevojku on se probudio, tresnuo repom i tako je nastalo Jezero Klanječko“, rekla je Pavlović.

Podršku projektima Bučnica fest i LegendFestu dao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Pozvao je obitelji da dođu i upoznaju dio povijesti, te da se dobro zabave, objavila je Krapinsko-zagorska županija