Politika

Zagreb steže protuepidemijske mjere: maske i na otvorenom ako nema distance | 17. listopad

Toni Cetinski na Festivalu slobode u Zagrebu

U subotu se u Zagrebu uvode nove epidemiološke mjere, među kojima je i obvezno nošenje maski na otvorenim prostorima gdje nije moguća distanca od najmanje dva metra te se, među ostalim, zabranjuju posjeti domovima za starije, izvijestila je u petak navečer gradska uprava.

Nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana obuhvaćaju i obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

>>>Izmjena smjernica, ‘ogromni dokazi’ o zračnoj transmisiji koronavirusa

Odluke su donesene na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja stupa na snagu 17. listopada,

Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

>>>Na Trgu ‘very fine people’, trebat će nam još šatora: Festival slobode

Preporučuje se povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć, s obzirom na kapacitete ZET-a, kao i pojačani nadzor neformalnih okupljanja u gradu Zagrebu.

Nužne mjere su i kontrola provođenja epidemioloških mjera na društvenim okupljanjima, odnosno u ugostiteljskim objektima od strane organizatora društvenih okupljanja i vlasnika ugostiteljskih objekata.

Zabrana posjeta u sustavu socijalne skrbi

Na snagu su stupile i mjere koje se odnose na sustav socijalne skrbi, pa se zabranjuju posjeti korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (domovi za starije) i  zabranu izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (uključujući i povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.), izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.

Korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi omogućuje se odlazak u obitelj na vrijeme duže od 5 dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili slično).

>>>Zagreb: virus u školama, staračkom domu i zdravstvenom sustavu, novi rekord u zarazama | 16. listopad

Izlazak korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi u vanjski prostor pružatelja usluga (okućnica, terasa i sl.) dopušteni su uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance od najmanje 1,5 metra.

Provodit će se dodatne mjere opreza prilikom povratka korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi s bolničkog liječenja (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili sl.) te ograničiti  rad ugostiteljskih objekata koji posluju u prostoru pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema poseban ulaz.

>>>Hrvatska vojska postavlja šatore za trijažu ispred KBC-a Zagreb: COVID-19 | 9. listopad

Ostali zakupci prostora kod pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi obvezni su organizirati svoj rad na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima, uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba ove je mjere prihvatio na svojoj 170. sjednici, 15. listopada 2020. S obzirom na razvoj epidemiološke situacije na području Grada Zagreba, Stožer će predlagati prilagođavanje ili produljenje mjera, priopćeno je iz Grada Zagreba.