PolitikaPreporučeno

Zagrebački pregovori o ‘europskom proračunu’, aktivnosti hrvatskih zastupnika u EP-u: EU brifing

Ursula von der Leyen, David Sassoli i Andrej Plenković; Foto: Marc Dossmann

Pregovarački tim Europskog parlamenta za višegodišnji proračun danas boravi u Zagrebu. S hrvatskim predsjedništvom Vijeća EU-a raspravljat će o budžetu Unije za razdoblje od 2021. do 2027.  Izaslanstvo Europskog parlamenta u 9 sati u Banskim dvorima primit će predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. 

Izjave za medije predviđene su u 10 sati, u Svečanoj dvorani.

Izaslanstvo čine predsjednik Odbora za proračune Johan Van Overtveldt (ECR, BE), suizvjestitelji za VFO Jan Olbrycht (EPP, PL) i Margarida Marques (S&D, PT), suizvjestitelj za vlastita sredstva José Manuel Fernandes (EPP, PT) i član Odbora za proračune Rasmus Andresen (Zeleni /EFA, DE). Pregovarački tim održat će radne sastanke i s ministrom vanjskih i europskih poslova Grlićem Radmanom, te ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Pavićem. U Hrvatskom saboru izaslanstvo će razgovarati s članovima odbora za europske poslove, financije i državni proračun, te regionalni razvoj i fondove Unije. Sastanci su zatvoreni za javnost.

EPAS Seminar za ambasadorice i ambasadore seniore Europskog parlamenta

U organizaciji Ureda EP-a 27. i 28. siječnja održava se seminar za profesore i profesorice iz hrvatskih srednjih škola koje sudjeluju u programu “Škole ambasadori Europskog parlamenta”. Sudionici – ambasadori seniori upoznat će s aktualnostima u radu Parlamenta te razgovarati o dosadašnjim praksama i iskustvima provedbe programa. Posjetit će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na temu prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a te razgovarati s predsjednikom Odbora za europske poslove, I. D. Miloševićem. Seminar će završiti radionicom Foruma za slobodu odgoja o provedbi EPAS programa. Tijekom školske godine 2018./2019. u EPAS programu sudjelovalo je 50 hrvatskih škola od kojih je većina odlučila i dalje sudjelovati u organizaciji informativnih aktivnosti za učenike vezanih uz rad EU-a i njezinih institucija te implementaciji Europskih nastavnih modula. Program “Škola ambasador EP-a” provodi se u svim zemljama članicama EU-a od 2016., a u hrvatskim se školama do sada uključilo više od 50 nastavnika te više od 1500 učenika, odnosno mlađih ambasadora. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.

Srijeda, 29. siječnja

“Eurotribina – perspektive i izazovi”

Kuća Europe, A. Cesarca 4 – 6, Zagreb, 10.00 – 11.30 sati

Hrvatski radio uz potporu Ureda Europskog parlamenta nastavlja serijal rasprava o europskim politikama, te najvažnijim temama iz područja rada i funkcioniranja Europske unije. O hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a govore Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović, potpredsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i dr. sc. Sandro Knezović s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Petak, 31. siječnja

Tribina „Europska unija i Ujedinjena Kraljevina: novo poglavlje”

Kuća Europe, A. Cesarca 4 – 6, Zagreb, 12.00 sati

Ured Europskog parlamenta organizira tribinu na kojoj sudjeluju eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ-EPP), Andreja Metelko – Zgombić, državna tajnica za europske poslove, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Nj. E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj i prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, Katedra za europsko javno pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

30. i 31. siječnja u Zagrebu boravi izaslanstvo Odbora Europskog parlamenta za prava žena povodom održavanja EU konferencije o ravnopravnosti spolova: „Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!“ u okviru hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Izaslanstvo, koje čine Pierrette Herzberger-Fofana (Zeleni, DE), Annika Bruna (ID, FR) i Predrag Matić (S&D, HR), tijekom posjeta će se sastati i s predstavnicima civilnog društva, pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, te Saborskim odborom i Vladinim uredom za ravnopravnost spolova.

Program konferencije dostupan je ovdje.

BRUXELLES – IZDVOJENO

Brexit. Parlament bi trebao održati svoje konačno glasanje o Sporazumu o povlačenju na plenarnoj sjednici u srijedu, u 18 sati. Da bi stupio na snagu, svaki sporazum o povlačenju između EU-a i Ujedinjene Kraljevine moraju odobriti zastupnici u EP-u običnom većinom danih glasova.

Program rada Komisije za 2020. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, u prisutnosti Kolegija povjerenika, prezentirat će program rada Komisije za ovu godinu, a potom o njemu i raspravljati sa zastupnicima u Europskom parlamentu.  (četvrtak)

Međunarodni dan sjećanja na holokaust. U Parlamentu će se održati komemorativna svečanost kojom će se obilježiti 75. obljetnica oslobađanja nacističkog logora Auschwitza. Tijekom svečanosti, zastupnicima će se obratiti talijanska doživotna senatorica Liliana Segre, koja je preživjela Auschwitz.  (srijeda)

Jedinstveni punjači. Zastupnici će glasati o rezoluciji o mjerama kojima bi jedinstveni punjači postali stvarnost za potrošače, a istovremeno bi se i smanjio e-otpad. Prema procjenama, bačeni punjači stvaraju više od 51 000 tona elektroničkog otpada godišnje.  (četvrtak)

Migracije. O hitnom humanitarnom stanju na grčkim otocima, posebno o stanju u kojem se nalaze djeca, raspravljat će se s Komisijom i Vijećem. Zastupnici bi mogli zatražiti donošenje hitnih mjera kojima bi se ugroženi zaštitili, preselili i kojima bi im se ponudilo ponovno spajanje s njihovim obiteljima. (srijeda)

Razlika u plaćama između muškaraca i žena. Kao odgovor na Komisijine najavljene prijedloge za smanjenje razlike u plaćama žena i muškaraca, uključujući zakonski obvezujuće mjere u pogledu transparentnosti plaća, zastupnici će glasati o svojim prijedlozima. Rezolucija zaključuje raspravu održanu tijekom plenarne sjednice u siječnju. (četvrtak)

Zapadni Balkan. Predsjednici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i predsjednik Hrvatskog sabora, okupit će se kako bi raspravljali o europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Sastanak na vrhu je organiziran pod pokroviteljstvom predsjednika Sassolija, u suradnji s Odborom za vanjske poslove i Izaslanstvom za odnose sa zapadnim Balkanom. (utorak)

Program sastanka na vrhu

Preraspodjela zastupničkih mjesta. Od 1. veljače, nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, mijenja se broj i raspodjela zastupničkih mjesta u Parlamentu. Od 73 zastupnička mjesta Ujedinjene Kraljevine, 27 će biti preraspodijeljeno drugim zemljama, a preostalih 46 ostat će u pričuvi za potrebe mogućih budućih proširenja. Hrvatska dobiva jedno mjesto.

Konferencija predsjednika. Predsjednik Europskog parlamenta, David Sassoli, predsjedat će izvanrednim sastankom Konferencije predsjednika u utorak u 10 sati, na kojem će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstaviti program rada Komisije voditeljima klubova zastupnika.

Iz kalendara predsjednika Sassolija. Predsjednik će se u četvrtak sastati s predsjednikom Europskog vijeća, Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije, Ursulom von der Leyen u Bazochesu, kako bi raspravljali o pripremama za predstojeću Konferenciju o budućnosti Europe.

Brifing za novinare. Služba za medije EP-a održat će u ponedjeljak u 11 sati brifing za novinare o tjednim aktivnostima u dvorani za tiskovne konferencije Anna Politkovskaya. Pratite uživo.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Glavak u utorak sudjeluje na sastanku radne skupine o zapadnom Balkanu, Odbora za vanjske poslove na kojem će jedan od govornika biti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. U četvrtak, drugog dana mini plenarne sjednice, zastupnica Glavak će sudjelovati na predstavljanju Programa rada Europske komisije za 2020. g. U ostatku tjedna prisustvovat će radnim skupinama i sastanku Kluba zastupnika EPP-a na kojima će se odvijati pripreme za plenarnu sjednicu.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (NEZAVISNI)

Zastupnik će sudjelovati u radu Odbora za pravne poslove koji će se 27. i 28. siječnja  očitovati o izjavama kandidata za članove Prizivnoga odbora Ureda EU-a za intelektualno vlasništvo te o zahtjevima za oduzimanje imuniteta G. Verhofstadtu i G. Becku, a organizirat će i razmjenu mišljenja s hrvatskim predsjedništvom te s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije za Europu u digitalnome dobu M. Vestager. Tijekom plenarne sjednice održat će govor u okviru rasprave o Sporazumu o povlačenju Ujedinjene Kraljevine  iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju. Održat će i niz radnih sastanaka u okviru priprema za sjednicu Odbora za proračun te pripremne sastanke za preuzimanje punopravnoga članstva u delegacijama za SAD i Kanadu.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)

Zastupnik sudjeluje na plenarnoj sjednici u Bruxellesu koju će uvelike obilježiti i glasanje o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) zastupnik će sudjelovati na predstavljanju prioriteta predsjedanja od strane potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Sudjelovat će i na sjednici parlamentarnog Izaslanstva za odnose s Narodnom Republikom Kinom.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik će 28. siječnja biti govornik na konferenciji „Beating Childhood Cancer in Europe: 2020-2024“. i sudjelovati na debati „Western Balkans: A Rocky Road to Enlargement“, te je organizator 6. Konferencije o komunalnoj infrastrukturi. Također, zastupnik će sudjelovati u pokretanju interesne skupine “Patient’s rights and cross-border healthcare” u kojoj obnaša funkciju potpredsjednika. 29. siječnja zastupnik će sudjelovati na konferenciji o pristupu liječenju raka u Europi, te aktivno sudjelovati na plenarnoj sjednici te u radnim skupinama. U petak 31.1., zastupnik Sokol govori na tribini „Europska unija i Ujedinjena Kraljevina: novo poglavlje“ u Kući Europe u Zagrebu.

RUŽA TOMAŠIĆ (HKS – ECR)

Zastupnica će sudjelovati u nekoliko debata na mini plenarnoj sjednici. U organizaciji zastupničinog ureda u Bruxelles dolazi pobjednica natjecanja “Najuzornija seoska žena Hrvatske 2019.”, gospođa Svetlana Bastalić, sa svojom obitelji te popratnom delegacijom.  Tijekom svog posjeta, sudjelovat će u nizu sastanaka sa članovima Odbora za poljoprivredu te s predstavnicom Europske komisije iz ureda povjerenika Janusza Wojciechowskog.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Zovko će se susresti u sklopu radne skupine Odbora AFET za zapadni Balkan s predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedavajućim Doma naroda BiH, Draganom Čovićem koji je u službenom posjetu Bruxellesu povodom EP summita predsjedavajućih zapadnog Balkana. Zastupnica će sudjelovati na mini plenarnoj sjednici i glasati o završnom sporazumu o povlačenju UK iz EU, programu rada Komisije za 2020. te sudjelovati na sastancima EPP grupe. Kao izvjestiteljica EPP-a za financijski instrument IPA III., imenovana je članom radne skupine za vanjske financijske instrumente u njezinom prvom sastavu. Susrest će se i s direktoricom DG NEAR-a Ruiz Calaverom te sudjelovati na konferenciji “Prisustvo žena na tržištu rada” u Zagrebu.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

1. veljače 2020. Rijeka otvara godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Prvoga dana velike godine kulture u Rijeci, osim Opere Industriale kao središnjeg programa otvorenja u Riječkoj luci, grad nudi preko 70 događanja. Cjelokupni program je ovdje.

Kulturni program Europi predstavlja Rijeku i njezine specifičnosti te istodobno u središte pozornosti postavlja aktualna europska kulturno-društvena pitanja. Tri glavne programske teme izabrane su kao simboli isprepletanja identiteta Rijeke i suvremene Europe: voda, rad i migracije. Te se teme u programu pojavljuju kroz izložbe, predstave, opere, na konferencijama, koncertima i festivalima, gostovanjem svjetskih i hrvatskih umjetnika, u projektima lokalnih udruga, u uređenjima prostora, u postavljanju skulptura, predstavljanjem knjiga, u susretima i druženju građana Rijeke, regije, Hrvatske i Europe. Tijekom godine u Rijeci će se održati gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja. U organizaciju programa uključeno je više od 300 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta.

Novi ciklus nagradnog natječaja #EUROSCOLA – ZAJEDNOZAEU!

Ured Europskog parlamenta u Zagrebu organizira nagradni video-natječaj “#EUROSCOLA – „ZAJEDNOZAEU”! namijenjen učenicima srednjih škola. Uz mentorsku pomoć, učenici imaju priliku osvojiti putovanje u Francusku – pobjednici će 5. ožujka 2020. sudjelovati u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Za sudjelovanje na natječaju potrebno je osmisliti i snimiti što zanimljiviji kratki video (60 sekundi) koji pod krilaticom #zajednozaEU na kreativan način odgovara na pitanje: Europa u mojoj školi, moja škola u Europi: kako nas povezuje EU? Škole se mogu registrirati za sudjelovanje na poveznici: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Euroscola2020. Sve o natječaju doznajte na internetskoj stranici Ureda EP-a u Zagrebu. Rok je 5. veljače.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj