PreporučenoTech

‘Zajebo sam’: uhićen je kripto swindler Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried; Foto: Handout/Reuters

Vlasti Bahama u ponedjeljak su uhitile Sama Bankmana-Frieda, osnivača kriptomjenjačnice i kriptotokena FTX čiji se poslovni model pokazao iluzornim poput kule od karata.

Tridesetogodišnji poduzetnik u posljednjim je godinama slovio kao kripto guru i bio rado pozivan na političke kampanje i domjenke američkih Demokrata.

>>>Odobravanje troškova 😊, virtualni revizor… ‘totalni neuspjeh’ u kontroli poslovanja | krah FTX-a

Njegovo bogatstvo, procijenjeno na 26 milijardi dolara, nestalo je poslovično, “preko noći”. Krah je nanio i golemu kolateralnu štetu jer su nebrojeni korisnici mjenjačnice ostali bez neosiguranih uloga.

Bankrot

FTX, pokrenut u 2019. godini na Bahamama, stečaj je proglasio 11. studenoga nakon što se pokazalo da je imovina tvrtke fiktivna i da je Bankman-Fried tuđim novcem pokrivao tuđe novce (i osobne troškove), reklo bi se u tipičnoj Ponzijevoj ili piramidalnoj shemi.

Na vrhuncu panike, klijenti su u 72 sata iz FTX-a povukli šest milijardi dolara.

Policija je Bankman-Frieda uhitila u ponedjeljak poslije 18:00 sati u njegovom apartmanu u od puka ograđenoj luksuznoj zajednici s nazivom Albany, danas ga očekuje saslušanje i više nego izgledna odluka o izručenju.

Američki tužitelji kroz dan će otpečatiti optužnicu o prijevari i pranju novca te potencijalno drugim nezakonitim rabotama, doznao je u utorak New York Times.

>>>Nastavlja se usud na tržištu kriptovaluta | BlockFi

Bankman-Fried, za mnoge pomalo komično, tvrdi da ništa nije skrivio. “Nisam čak ni pokušao počiniti prijevaru,” rekao je 30. studenoga u razgovoru za NYT.

“Zajebo sam”

Reuters piše da su njegovi brojni intervjui i misli podijeljene na društvenim mrežama potencijalno ili očito inkriminirajući te bi ga mogli progoniti kroz ročišta pred porotom.

“Obrana će biti potpuno skučena prijašnjim izjavama koje je SBF dao i njegovim krajnje izravnim odgovorima u tisku i na društvenim mrežama,” komentirao je odvjetnik i bivši američki savezni tužitelj, Renato Mariotti.

>>>Likvidacija kriptofonda Three Arrows Capital

Banman-Fried je u frenetičnom raspoloženju napisao i svjedočanstvo, u kojem je deklarirao mea culpa: “Želio bih započeti s formalnom izjavom, pod zakletvom: Zajebo sam,” napisao je u preludiju u podulji esej kroz koji opisuje “poslovanje”.

>>>Najgori mjesec u povijesti bitcoina, ‘pomor’ oko 80.000 kriptomilijunaša

Alameda, njegova tvrtka u koju se slijevao novac iz mjenjačnice, lani je ususret novoj godini imala više od 50 milijardi dolara imovine i podnošljiv dug. Vrijednost se, paralelno s urušavanjem tržišta kriptovaluta, pokazala iluzornom.

Primjerice, bitcoin se s lanjskih vrhunaca od oko 65.000 dolara srušio na aktualnih 17 tisuća dolara.

>>>S 26 milijardi na 1 $: totalna pomrčina bogatstva kripto fejkera Sama Bankmana-Frieda

“Prošle godine, moja je (osobna) imovina bila procijenjena na 20 milijardi dolara,” napisao je Bankman-Fried. “Mislim da je, prema posljednjem što sam vidio, na mom bankovnom računu ostalo oko 100 tisuća dolara.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] ‘Zajebo sam’: uhićen je kripto swindler Bankman-Fried 13/12/2022 […]

Comments are closed.