PolitikaPreporučeno

Zaključeno je istraživanje ratnog zločina, uhićen je ubojica civila u Vukovaru | MUP  

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak javlja da je suradnjom više institucija zaključeno složeno kriminalističko istraživanje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u kojem je sudjelovao hrvatski državljanin rođen 1971. godine.

Kriminalističko istraživanje je provedeno u više etapa te je utvrđena sumnja da je zločinac, tada 20-godišnjak, 15. rujna 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija na području naselja Sajmište u Vukovaru, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao civilno stanovništvo, nanosio im ozljede te sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja tada 27-, 24-, 33-, 37-, 35-, 37-, 55- godišnjaka. Time je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

>>>Uhićena dvojica ratnih zločinaca, krvnika ratnih zarobljenika na Ovčari | MUP

Istraživanje je potvrdilo sumnju da je osumnjičeni zajedno s drugim krvnicima  u Vukovaru u podrumu kuće pronašao civile te uz prijetnju vatrenim oružjem na dvorište prvo izveo žene i djecu, a potom sedam navedenih muškaraca.

Muškarce su polegli licem prema tlu te ih tukli rukama, nogama i kundakom puške po cijelom tijelu. Žene i djecu su potom vratili u kuću, a muškarce uz prijetnju vatrenim oružjem vodili ulicom u smjeru grada gdje su usmrtili šest muškaraca dok je (tada) 55-godišnjak ostao ranjen.

Nakon toga su se vratili po žene i djecu te ih također krenuli voditi ulicom u smjeru grada u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske te su ih ponovo vratili u podrum kuće kamo se kasnije sam vratio i ranjeni muškarac.

>>>U Negoslavcima pronađeni posmrtni ostaci i četvrte osobe: ministarstvo

Sljedeći dan su nepoznati pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odveli ranjenog 55-godišnjaka te ga također usmrtili.

Nakon postupka reintegracije Hrvatskog Podunavlja provedena je ekshumacija i identifikacija šest osoba iz ovog događaja, dok se jedna osoba, tada 27-godišnjak, još uvijek vodi kao nestali.

Osumnjičeni 50-godišnjak (tada 20-godišnjak) uhićen je jučer 18. ožujka te je danas po dovršetku kriminalističkog istraživanja  predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz čl. 120. OKZ RH, izvijestio je MUP.