PreporučenoTech

Zamijećeno je samoobezglavljivanje morskih puževa od značaja za regenerativnu medicinu

Foto: AP/YouTube

Japanski znanstvenici javljaju da vrsta morskih puževa poseže za dekapitacijom i ima sposobnost regeneracije tijela u otkriću od značaja za regenerativnu medicinu.

Vjeruje se da mehanizam samoobezglavljivanja predstavlja radikalnu metodu s kojom se puževi rješavaju parazita, napisali su istraživači Sayaka Mitoh i Yoichi Yusa u studiji objavljenoj u žurnalu Current Biology.

>>>Transparentni morski puževi plijen hvataju ‘usnom mrežom’: GIF

Zeleni puževi imaju stanice algi u svojoj koži što im omogućuje da poput biljaka preživljavaju fotosintezom dok im glave čekaju na izrastanje novog tijela za što im treba oko 20 dana.

Mitoh, doktorandica Sveučilišta za žene Nara, primijetila je jednog dana da je morski puž, poznat kao sakoglosan, spontano odvojio glavu od tijela. “Bila sam iznenađena i mislila da će umrijeti, ali se on nastavio kretati uokolo i jesti poprilično energično,” rekla je. “Držala sam ga na oku i on je regenerirao svoje srce i tijelo.”

Njezino je opažanje potaknulo studiju koja je pokazala da su pet od 15 puževa uzgojenih u laboratoriju i jedan iz divljine odvojili glave od svojih tijela. Jedan je to učinio dvaput. Životinje su svaki put ostavile tijela, zajedno sa srcem, koja su nastavila životariti oko mjesec dana ali im nije izrasla glava.

>>>Moruzgva bježi od zvjezdače: GIF

“Jedna od nevjerojatnih stvari povezanih s matičnim stanicama je da se mogu koristiti za regeneraciju srca i tijela s ruba glave životinje,” rekla je Mitoh. “Daljnjim istraživanjima možda ćemo moći primijeniti ove nalaze na regenerativnu medicinu, no to je, u ovom stupnju, još uvijek tek daleka nada.”

>>>Pulsiranje vena providne gusjenice | GIF

Slučajevi namjernog odvajanja ili samoamputacije (autotomije) dijelova tijela nisu neuobičajeni u životinjskom svijetu, ali je novootkrivena i radikalna metoda sakoglosana dosad bila nepoznanica.

Pratite nas na Google vijestima