Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zapad steže, Rusija opušta | monetarna politika

Guvernerka Središnje banke Ruske Federacije Elvira Nabiullina; Foto: CNBC International TV/YouTube

Ruska središnja banka (CBR) u petak je iznenadila tržišta i referentnu kamatnu stopu smanjila za 150 baznih poena ili 1.5%.

“Vanjsko okruženje za rusko gospodarstvo ostaje izazovno i nastavlja značajno ograničavati gospodarsku aktivnost,” rekla je guvernerka Elvira Nabiullina uz napomenu da je pad poslovnih aktivnosti sporiji od predviđanja i očekivanja u lipnju.

CBR je stopu s 9.5% spustio na 8%.

Banka je monetarnu politiku snažno stegnula krajem veljače, neposredno nakon početka rata u Ukrajini. Stopa je preko noći skočila s 9.5% na 20%.

>>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Iako su brojni analitičari u posljednjim mjesecima ukazivali da je dobar dio zapadnjačkih sankcija kontraproduktivan, odnosno da rezultira većim samoranjavanjem nego ranjavanjem Rusije, opuštanje CBR-a izaziva nevjericu budući da je za cijeli postotak veće od konsenzusa u očekivanjima analitičara.

Nabiullina je kao pokretače korekcije navela usporavanje inflacije uvjetovano “utjecajem jednokratnih faktora i potlačenom potrošačkom potražnjom”.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Inflacija se na godišnjoj razini sa 17.1% u svibnju u lipnju spustila na 15.9%, prema posljednjim dostupnim procjenama od 15. srpnja trenutačno kotira na 15.5%.

>>>‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto

Guvernerka je rekla da će buduće odluke o referentnoj stopi uvjetovati inflatorna dinamika i “postupak gospodarskog preobražaja”.

CBR stoga ne isključuje daljnje opuštanje monetarne politike. Aktualne projekcije sugeriraju daljnje popuštanje cjenovnih pritisaka uz očekivanu inflaciju između 12% i 15%. Stopa bi u 2023. godini trebala kotirati između 5% i 7% prije postizanja cilja od 4% u 2024. godini.

>>>ECB kočnicu povukao snažnije od očekivanja

“Središnja banka očito nije osjetila potrebu za usporavanje sasijecanja stope s obzirom na smanjenje rizika od inflacije i razmjera udara na gospodarsku aktivnost,” komentirao je Liam Peach, viši ekonomist za tržišta u nastajanju u Capital Economicsu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/CBR/CNBC

Comments (1)

Comment here