Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zapadna obala SAD-a gubi med, snažne pčelinje zajednice | klimatske promjene

Foto: Jaesung An

Suša i vrućine utječu na broj pčelinjih zajednica i smanjuju količinu meda prikupljenu u Sjevernoj Dakoti, najvećem proizvođaču slatkog sirupa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Klimatolozi kažu da područje trpi najveću sušu od 1988. godine.

>>>SAD prvi put proglasio nestašicu vode u najvećem nacionalnom rezervoaru | klimatske promjene

Nedostatak snažnih kolonija uočljiv je na čitavoj Zapadnoj obali gdje ugrožava oprašivanje, odnosno urod badema, šljiva i jabuka, bilježi Reuters na temelju desetaka razgovora s poljoprivrednicima, stručnjacima za pčele i drugim relevantnim dionicima.

Gorčina

Pčelar John Miller, vlasnik ugrubo 16.000 kolonija ove godine u prosjeku očekuje manje od 13 kilograma meda po koloniji, desetak kilograma manje nego uobičajeno i najmanje u pola stoljeća praćenja podataka.

Lošije rezultate očekuje pčelar Dwight Gunter uz procjenu da će prikupiti upola manje meda nego inače. Njegova je farma u blizini grada Townera, u regiji Sjeverne Dakote gdje su vrućine izazvala “izvanrednu” sušu. Lokalne cijene meda skočile su od 15% do 20%.

>>>Slabe struje u Atlantskom oceanu, motoru klime na sjevernoj hemisferi

Jedan od velikih američkih proizvođača, kolektiv Sioux Honey sa sjedištem u Iowi koji proizvodi između 20% i 25% američkog meda procjenjuje da bi ga ove godine moglo biti manje i do 40%.

Znanstvenici sve učestalije, ekstremne vremenske prilike i oscilacije povezuju s klimatskim promjenama koje imaju izravan utjecaj na opskrbni lanac hranom i kretanje cijena.

Globalni inflacijski pritisci

Vijesti o slabljenju pčelinjih zajednica na američkoj Zapadnoj obali stižu nakon što je Brazilski pojas kave ove godine opetovano pogodio mraz, stvarajući pritisak na cijene kave. Usahla je i rijeka Parana čiji je izvor u Brazilu a koja je ključna za prijevoz usjeva Latinskom Amerikom, uključujući velike količine argentinske soje i kukuruza.

>>>‘Savršena oluja’ inflacijskih pritisaka

Spomenuti i drugi događaji poput nove plime koronavirusa, prirodnih katastrofa u Kini i Njemačkoj, kibernetičkih napada na južnoafričke luke…, redom naprežu već napet globalni opskrbni lanac, dok kompanije, ekonomisti i logistički stručnjaci upozoravaju da je situacija ozbiljna i na rubu pucanja.