PolitikaPreporučeno

Zapadnjački lideri ismijali Putina, Rusi crtu bojišnice gurnuli dalje na zapad | bitka za Donbas

Lokacije gradova Lisičanska i Sjeverodonjecka u oblasti Luhansk; Foto: Channel 4 News/YouTube

Nakon osvajanja Sjeverodonjecka ruske snage potpomognute separatistima u ponedjeljak su krenule u osvajanje njegova grada blizanca Lisičanska koji se zrcali sa zapadne obale rijeke Sjeverni Donjec.

Kijev je u posljednjim danima iz Lisičanska evakuirao građane koji su to željeli, dok su drugi ostali uz gledište da se nemaju čega bojati jer su Rusi “njihovi prijatelji”.

>>>Pad Sjeverodonjecka, građani Lisičanska odbijaju ‘deportaciju’: Rusi su naši prijatelji

Separatistički dužnosnik u nedjelju je za rusku izvještajnu agenciju Tass rekao da se ofenziva na Lisičansk odvija iz pet pravaca i da su ukrajinski branitelji izolirani. Ukrajinski Glavni stožer nije spominjao ulične borbe, ali je izvijestio o artiljerijskim napadima i pokušajima da se grad odsječe s juga.

Reuters napominje da nije bio u mogućnosti provjeriti situaciju na bojišnici.

Separatisti su također naveli da su njihove snage u Sjeverodonjecku u nedjelju evakuirale više od 250 ljudi iz kemijske tvornice Azot gdje su ukrajinski branitelji držali zadnju crtu obrane.

>>>Rusija: ofenziva u smjeru Sjeverodonjecka razvija se uspješno

Ukrajina je svoje vojnike iz kruga tvornice povukla u subotu nakon višetjednog otpora.

Ukoliko Rusija osvoji Lisičansk ona će zaključiti jedan od svojih primarnih vojnih ciljeva i preuzeti kontrolu nad čitavim Donbasom, regijom u kojoj su smještene dvije oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka invazije.

Udari na Kijev

Ruske su rakete u nedjelju pogodile stambeni blok u blizini dječjeg vrtića u Kijevu. Napad se odigrao dok su lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja promišljali o daljnjim strategijama na summitu u Njemačkoj.

>>>Scholz: svi smo zabrinuti zbog prijeteće gospodarske krize | G7

Zamjenik kijevskog gradonačelnika Mikola Povorožnik kaže da je u udarima ubijena jedna, a ranjeno šest osoba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u kasnovečernjem je obraćanju naciji rekao da je iz stambene zgrade s devet katova izvučena ranjena sedmogodišnja djevojčica ruskog porijekla čiji je otac ubijen.

>>>Ukrajina piše ‘Knjigu krvnika’

Njoj u našoj zemlji ništa nije prijetilo. Ona je bila potpuno sigurna, prije nego što je Rusija odlučila da je za njih sada sve podjednako neprijateljsko – žene, djeca, vrtići, kuće, bolnice, željeznice, rekao je.

Prema izvoru iz ukrajinskih zračnih snaga četiri do šest rakete ispaljeno je iz bombardera koji su letjeli na udaljenosti većoj od 1,000 kilometara na jugu Rusije.

“Lažne vijesti”

Rusija je istovremeno rekla da je u Kijevu pogodila tvornicu za proizvodnju projektila, a informaciju o hotimičnom udaru na stambenu četvrt karakterizirala kao “lažnu vijest”.

“Radi se o tvornici za proizvodnju oružja koja je kao vojna infrastruktura bila cilj,” priopćilo je rusko ministarstvo obrane, podsjećajući da je ista tvornica bila meta napada u travnju.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

“Ruske snage su napale civilne ciljeve u Kijevu – lažna vijest. Ruski projektil je precizno pogodio tvornicu Artjom,” dodaje se.

Ministarstvo također tvrdi da je šteta na jednoj stambenoj zgradi učinjena tijekom pada ukrajinskog projektila protuzračne obrane.

“Bipolarne” reakcije na predstave i izjave G7

Američki predsjednik Joe Biden udare je karakterizirao kao “barbarske”. Drugi su lideri G7 ismijavali ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog prijašnjih fotografija u kojima pozira s golim torzom.

Britanski premijer Boris Johnson lidere je šaljivo pitao hoće li na zajedničkoj fotografiji pokazati “svoje grudi”, jedina žena u skupini bila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

>>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

“Mi ćemo se pokazati golih prsa kako jašemo na konju,” rekao je kanadski premijer Justin Trudeau, na što je von der Leyen dobacila: “O da. Jahanje na konju je najbolje.”

Njihove pošalice izazvale su porugu pobornika Rusije na Twitteru, uz komentare da je riječ o klaunovima, cirkusu i slično.

Johnson i Trudeau potom su rezimirali nastojanja, nove sankcije i još jednom izrazili svesrdnu podršku Kijevu.

Novi ciljevi

Sjedinjene Američke Države prošlog su tjedna Ukrajini dostavile raketne sustave HIMARS čiji je maksimalni domet do 300 kilometara.

>>>Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje gurnuti naciste: Lavrov

Kremlj je najavio da će njihova isporuka proširiti krug “legitimnih ciljeva” što bi moglo biti povezano s nedjeljnim napadom na grad Čerkasi u središnjoj Ukrajini koji je do sada uglavnom bio pošteđen bombardiranja.

Lokalne su vlasti izvijestile o smrti jedne i ranjavanju pet osoba.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič također je potvrdio napad na most od strateškog značaja koji povezuje zapad Ukrajine s istočnom bojišnicom. “Oni pokušavaju ograničiti prelazak naših rezervi i zapadnjačkog oružja na istok,” rekao je za Reuters.

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak u redovitom izvješću bilježi subotnje napade visokopreciznim oružjem na vojne poligone i centre za obuku u Černihivu, Žitomiru i Ljvivu, dok su potvrde ili komentari nedjeljnih udara na Kijev i Čerkasi izostali.

Kontekst

Rusija je invaziju na Ukrajinu započela 24. veljače nakon što je predsjednik Vladimir Putin prepoznao neovisnost dviju oblasti s većinskim stanovništvom ruskog porijekla. Moskva navodi da je riječ o “specijalnoj vojnoj operaciji” čija je svrha “denacifikacija” i demilitarizacija Ukrajine.

Kijev i Zapad argumente odbacuju kao neutemeljene i drže da je riječ o imperijalističkom pohodu i ratu agresije.

>>>Papa: ne vidimo čitavu dramu iza rata koji je možda provociran ili nije spriječen

U dosadašnjem tijeku sukoba stradale su tisuće ljudi, Europu su preplavili milijuni izbjeglica, gradovi i sela sravnjeni su sa zemljom.

>>>Mađarska upozorava na samoranjavanje sankcijama, traži promjenu strategije

Konflikt izaziva rastuću društvenu i gospodarsku krizu svjetskih razmjera i žari izlaskom iz pandemije koronavirusa već potpirene cijene energenta i hrane. Europska unija u odgovoru traži energetsku neovisnost a Finska i Švedska članstvo u NATO-u.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Zapadnjački lideri ismijali Putina, Rusi crtu bojišnice gurnuli dalje na zapad |… 27/06/2022 […]

  2. […] Putina je ismijavao i na nedavnom summitu čelnika sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7). […]

  3. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Comments are closed.