PolitikaPreporučeno

Započeli smo pripreme za ‘potencijalno katastrofalan’ bankrot Amerike | bankar Dimon

JPMorgan Chase & Co započeo je pripreme za mogući bankrot Sjedinjenih Američkih Država koje su suočene sa zakonom uvjetovanom granicom zaduživanja, rekao je u utorak generalni direktor tog najvećeg američkog zajmodavca Jamie Dimon.

Razmatraju se scenariji i posljedice utjecaja propuštanja plaćanja duga na repo i tržište novca, ugovore s klijentima, omjere njihova kapitala i reakcije agencija za ocjenu kreditnog rejtinga, naveo je direktor u ekskluzivnom razgovoru za Reuters.

>>>Moody’s ‘cool’ oko potencijalnog bankrota Amerike

“Ovo je treći put da to moramo raditi, to je potencijalno katastrofalan događaj,” rekao je. “Svaki put kad to iskrsne, to se i popravi, ali nikada se ne bi smjeli ovoliko približavati (bankrotu). Mislim da je cijela stvar kriva, da bismo jednoga dana trebali imati nadstranački zakon i riješiti se gornje granice duga. Sve je to politika.”

“Folklor”

Demokrati u Kongresu u posljednjim tjednima traže put za pomicanje granice zaduženja s 28.4 bilijuna dolara prije nego što ministarstvo financija ostane bez novca za plaćanje dugova, plaća u javnom sektoru i drugih javnih troškova.

Ministrica financija Janet Yellen u priopćenjima za javnost opetovano upozorava da svaki dan zadrške šteti gospodarstvu i kredibilitetu. Iz Riznice kažu da će bez zaliha novca za izvanredne situacije ostati 18. listopada.

Demokrati su djelomično gašenje federalne vlade i povećanje granice zaduživanja pokušali osigurati kroz jedan zakon, ali su njihov poriv zaustavili Republikanci u Senatu argumentirajući da je riječ o dva odvojena pitanja.

>>>Radnici su američkim poslodavcima u travnju uručili rekordnih četiri milijuna otkaza

Poznavatelje američke politike aktualna situacija može podsjetiti na priču o dječaku koji je vikao: To je vuk! Prepiranja i previranja oko dužničke kočnice i “fiskalne litice” u posljednjem su desetljeću dio folklora koji u pravilu dobro završi iako su javne i savezne službe u 2011. i 2017. godine nakratko čekale čekove.

Dimon je rekao da su same pripreme za potencijal bankrota analitički i financijski zahtjevne.

“Morate provjeriti ugovore kako biste to pokušali predvidjeti … Ako se dobro sjećam, posljednji put put kad smo se za ovo pripremali stajalo nas je 100 milijuna dolara.”

Pratite nas na Google vijestima