PolitikaPreporučeno

Zapovjedništvo Hezbollaha ‘spremno’, Izrael gomila vojsku na granici  

Hezbollah je u subotu rekao da su njegovi terenski zapovjednici spremni odgovoriti na prošlotjedni napad izraelskih dronova na Beirut, dok je Izrael naredio razmještanje dodatnih vojnih snaga u blizini granice.

Napetost između libanonskog pokreta i njegova starog nemesisa Izraela raste nakon što su se dva drona srušila u južnom predgrađu Beiruta. Lider i glavni tajnik Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah, u subotnjem je televizijskom nastupu rekao da su za sprječavanje kršenja libanonskog suvereniteta izraelskim dronovima otvorene sve opcije, prenosi Reuters.

Dronovi kakvi su prošli vikend korišteni u napadima na Beirut “otvaraju vrata ubojstvima” ako se na njih ne odgovori. “Ovo pitanje neće biti tolerirano (…) Izrael mora platiti cijenu,” rekao je

“Precizno vođene rakete”

Izrael je optužio Iran da na teritoriju pod kontrolom Hezbollaha gradi postrojenja za proizvodnju precizno vođenih raketa i upozorio Beirut na “preventivne udare”. Izraelska vojska je u subotu rekla da je u prošlim tjednima “popravila spremu kopnenih, zračnih, mornaričkih i obavještajnih snaga” radi odgovora na “različite scenarije”.

Na Twitteru su objavljene fotografije i snimke razmještanja izraelske artiljerije.

Hezbollah je 1982. godine formirala Iranska revolucionara garda, frakcija je posljednji rat s Izraelom vodila u 2006. godini nakon zarobljavanja dvojice izraelskih vojnika u prekograničnoj akciji. U sukobu je ubijeno gotovo 1,200 Libanonaca, većinom civila, i 158 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Nasrallah u govoru nije naveo nikakav vremenski okvir za osvetu. Situacija je “sad u rukama terenskih zapovjednika koji znaju što im je činiti … i kakva su ograničenja”, rekao je.

Guardian u odvojenom izvješću javlja da je Izrael na granicu postavio vojna vozila s lutkama izraelskih vojnika. Fotografije su na Twitteru objavili izraelski i libanonski dopisnici. Times of Israel piše da su Izraelske obrambene snage lutke u prošlosti koristile za projekciju nadmoći kako bi odvratile napade.