Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zarada filma ‘Top Gun: Maverick’ kruni karijeru Toma Cruisea, prvi dojmovi ‘savršeni’

Tom Cruise na premijeri Top Guna; Foto: USA TODAY/YouTube

“Top Gun: Maverick”, nastavak filmske uspješnice iz 1986. godine koja je izazvala hype širom svijeta i nekoliko generacija klinaca natjerala na snivanje o pilotiraju, na putu je prema povijesnoj zaradi.

>>>Pandemijom odgođen Top Gun Maverick u kina slijeće 27. svibnja | VIDEO

Analitičari i povratne informacije kinematografa u nedjelju sugeriraju da će “Maverick” iz premijernog vikenda izaći sa zaradom od oko 120 milijuna dolara i tako okruniti dosadašnju, 40-godišnju karijeru glavne zvijezde Toma Cruisea.

Paramount je potvrdio da je prvi dan prikazivanja u Americi u blagajne donio 51.8 milijuna dolara, očekuje se da će film kroz četiri dana, uključujući neradni ponedjeljak povodom Dana sjećanja, namaknuti oko 150 milijuna dolara.

>>>Reboot princa tame utržio 134 milijuna dolara | box office

Cruise je prijašnju rekordnu zaradu producentima isporučio u 2005. godini filmom “Rat svjetova” (engl. War of the Worlds) koji je u udarnom vikendu utržio 64.8 milijuna dolara.

Pouzdan i postojan zarađivač

“Tom Cruise jedna je od nekolicine istinskih filmskih zvijezda koje su ostale u biznisu,” komentirao je za CNN Business iskusni analitičar Comscorea, Paul Dergarabedian. “Njegovo ime na oglasnim pločama kinematografa ima značaj za publiku koja je stekla povjerenje da će njegovi filmovi vrijediti svaki dolar plaćen za kartu.”

>>>Genocid bogova | Thor: Love & Thunder | najava

Iako filmovi s Cruisom povijesno nisu imali grandiozne premijerne zarade, oni se često ustoliče u evergrine. Pouzdan i postojan, glumac je producentima od 1981. godine na globalnom box officeu donio više od 10 milijardi dolara.

>>>Doletio je prvi službeni trailer za Top Gun: Maverick

“Kad govorimo o njegovom učinku na box officeu, sve oko Cruisa je o maratonu, ne sprintu,” veli Dergarabedian. “Postojanost s kojom donosi novac u svojih više od četiri desetljeća na velikom ekranu u suštini nema konkurencije.”

“Maverick” je u kinima trebao zaigrati još 2020. godine, ali je njegova premijera učestalo odgađana u kontekstu pandemije bolesti COVID-19. Svjesni potencijala, producenti su odoljeli porivima da film puste u ograničenom broju kina i/ili na streaming servisima što je za pojedine dionike na tržištu bila uobičajena praksa.

Prvi rezultati, i ocjene, sugeriraju da se dvogodišnji poček isplatio.

“U ovom je trenutku gotovo sigurno da će Maverick postati najveće otvaranje njegove karijere,” odvagnuo je Shawn Robbins, glavni analitičar BoxOffice.com-a. “Sve mu ide na ruku, od snažnih recenzija do buzza na društvenim mrežama, pretprodaje ulaznica, i željne publike koja je jako dugo čekala da vidi nastavak uloge koja je stvorila njegovu karijeru.”

>>>‘Bullet Train’ – deliričan akcijski triler s ‘bubamarcem’ Pittom i drugim vrhunskim ubojicama

“Top Gun: Maverick” u trenutku objave uživa gotovo savršene prve dojmove stručne i pučke publike na Rotten Tomates gdje prosjek ocjena kotira na 97%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] je i kruna dosadašnje karijere Cruisea, odnosno njegov prvi film koji je premijerno zaradio više od 100 milijuna […]

Comments are closed.