PolitikaPreporučeno

Zarazi cijepljenih sklon ‘delta plus’ potvrđen na tri lokacije u RH, Beroš sije strah i paniku

Vili Beroš; Foto: European Union

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je upozorio da se delta-plus soj koronavirusa, 10 posto zaraznija varijanta od brzoširećeg dosadašnjeg delta soja, pojavio u Hrvatskoj na tri lokacije, u zemlji se bilježe rekordni brojevi novozaraženih i umrlih, pa je pozvao građane da se što prije cijepe.

>>>Izrael: ‘većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena’

Delta-plus soj pojavio se prošloga tjedna u Hrvatskoj i do sada je zabilježen u Čakovcu, Splitu i Zagrebu, rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći to kao dodatni argument za cijepljenje.

Od ključne je važnosti da se građani što ranije upute po treću dozu cjepiva kako bi bili maksimalno zaštićeni od postojećih i novih varijanti koronavirusa, kazao je i dodao kako je treća doza osobito značajna u sredinama s velikim brojem novooboljelih.

>>>COVID-19 hara procijepljenom Vladom, nakon Marića probojnu zarazu iskusio i Ćorić

O infiltraciji delta soja u Hrvatsku prva je 5. studenoga izvijestila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal uz napomenu da je uzorak uzet još u listopadu.

>>>Ohrabrujuće vijesti o zaraznijoj, ne nužno opasnijoj delti

Grabancijaš čitatelje podsjeća da su delta i delta plus inačice koronavirusa generalno pokazali sklonost “bijegu od cjepiva”, odnosno zarazi cijepljenih ili procijepljenih osoba, no trenutačno ne postoji znanstveni konsenzus koji bi sugerirao da je soj opasniji od drugih mutacija od značaja. Strah, koji hotimice ili ne potpiruje ministar Beroš, izrazito je destruktivan osjećaj koji može narušiti zdravlje.

“Delta plus prvi je put zamijećen u Indiji, ali takva je vrsta mutacija prijavljena i u varijantama poput bete koja se pojavila prije. Treba više podataka kako bi se odredila stvarna stopa širenja i utjecaj ove nove varijante na težinu i ishod bolesti,” rekla je specijalistica za dječje bolesti i cjepivo Inci Yildirim (Yale Medicine).

Visoki brojevi novozaraženih, ali i rekordi u cijepljenju

Kako bilo, Beroš je ustvrdio da u Hrvatskoj i dalje bilježimo nepotrebno visoke brojeve novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, ali isto tako i rekorde u cijepljenju. Tako je samo jučer utrošeno više od 27 tisuća doza, od toga više od 16 tisuća prvih doza cjepiva. U zadnja 24 sata udio novozaraženih među testiranima je 42,48 posto.

>>>Povjerenica Kyriakides: cijepite se, vjerujte znanstvenicima, a ne društvenim mrežama

Beroš je iznio i podatak da je do sada cijepljeno 58,67 odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je 61.356 osoba, terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49 posto kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25 posto u odnosu na tjedan ranije.

Izrazio je uvjerenje da ovaj skok u cijepljenju pokazuje sve veću svjesnost građana o ozbiljnosti situacije i ključnoj ulozi cjepiva u očuvanju zdravlja.

>>>Lauc komentirao (ne)učinkovitost cjepiva, raskol sa Znanstvenim savjetom

Ustvrdio je i da su detektirana 583 zaražena djelatnika u zdravstvenom sustavu nakon uvođenja sigurnosne mjere upotrebe covid potvrda.

“To najbolje pokazuje utemeljenost i potrebu te mjere jer je u toliko slučajeva spriječeno širenje zaraze u zdravstvenom sustavu”, istaknuo je.

Covid potvrde nisu pojedinačna prava, nego očuvanje života i zdravlja

“Covid potvrde, testiranje, pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako sačuvati zdravlje i živote građana u novim okolnostim”, poručio je ministar. Iznio je i podatak da je u razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano 2.635.968 covid potvrda.

>>>Teror i ucjene, skrivanje postotka zaraze cijepljenih | prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Iako bolnice dodatno smanjuju hladni pogon i elektivne zahvate, Beroš je naveo da je do sada “u svim fazama epidemije osigurano nesmetano pružanje skrbi svim hitnim i prioritetnim  pacijentima”.

Ministarstvo zdravstva, naveo je, u tom je smislu zatražilo od HZZO-a analizu kapaciteta i potreba za dijagnostičkim pregledima i zahvatima onkoloških boelsnika te mogućnosti i potrebe dodatnih ugovaranja postupaka s ostalim (privatnim) pružateljima zdravstvenih usluga.

“Ovo je mjera predostrožnosti kojom želimo osigurati maksimalno moguću dostupnost zdravstvene skrbi svim teško oboljelim ne-covid bolesicima”, poručio je.

>>>Guverner Texasa naredio totalnu zabranu obveznog cijepljenja

Na razini primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja ponovno su aktivirane covid ambulante na 46 lokacija, a ministar je zamolio sve u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da one uredno funkcioniraju.

Stožer sutra donosi odluku o obaveznim covid potvrdama

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će sutra Stožer donijeti nove odluke o obavezi testiranja na koronavirus kao preduvjetu za obavljanje poslova i djelatnosti, od čega će biti izuzeti oni s EU digitalnim covid potvrdama.

Podsjetio je da su zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj 5. studenoga donesene odluke o  ograničenju okupljanja i strožim epidemiološkim mjerama koje vrijede do 30. studenoga.

>>>DP upozorio na diskriminaciju necijepljenih, uvjetovanje života Covid potvrdama

Izvijestio je i da je u proteklih tjedna dana obavljeno je 16.609 nadzora, zbog kršenja mjera izdano je 18 prekršajnih naloga, 25 pisanih upozorenja te četiri usmena rješenja i 33 obavijesti o počinjenju prekršaja, podneseno je 15 optužnih prijedloga i naplaćeno deset novčanih kazni na mjestu izvršenja.

Državni inspektorat podnio 15 optužnih prijedloga

Policija je provela 13.500 nadzora pravnih subjekata, a zbog kršenja mjera izdano je 33 obavijesti o počinjenom prekršaju. Državni inspektorat obavio je 366 nadzora i zbog nepridržavanje mjera podneseno je 15 optužnih prijedloga, izdana su četiri usmena rješenje i naplaćeno je sedam novčanih kazni.

Zbog kršenja mjere obaveznog korištenja maske naplaćeno je 19 novčanih kazni.

>>>Cjepivo Janssen Johnson & Johnsona zarazu koronavirusom priječi u 11% slučajeva | Znanost

Utvrđeno je i 37 kršenja mjera samoizolacije, za što će biti izdano 35 prekršajnih naloga i podnesena dva optužna prijedloga.

Evidentirano je i šest kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] >>>Zarazi cijepljenih sklon ‘delta plus’ potvrđen na tri lokacije u RH, Beroš sije st… […]

Comments are closed.