Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Zastrašujući’ podaci o padu industrijske proizvodnje u Njemačkoj: lipanj  

Pogođena slabijom proizvodnjom intermedijarnih i kapitalnih dobara njemačka je industrija u lipnju pala više nego što se očekivalo, otkrivaju u srijedu podaci federalnog statističkog ureda Destatis.

Proizvodnja se na mjesečno razini smanjila za 1.5%, značajno više od očekivanja analitičara u anketama Reutersa o padu od 0.4%.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj, proizvodnja je bila manja za 5.2%.

“Nastavljeno poniranje je zastrašujuće,” komentirao je za Reuters ekonomist Alexander Krueger iz Bankhaus Lampe ponavljajući ocjene da će se industrijska recesija u Njemačkoj nastaviti uslijed eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

“Što se dulje ovo nastavi, to je veća vjerojatnost da će drugi sektori gospodarstva biti uvučeni. Prognoze rasta  za Njemačku vjerojatno će se dodatno umanjiti,” rekao je.

>>>Šesti uzastopni mjesec industrijske recesije u Njemačkoj: PMI

Kvartalni podaci pokazuju da je njemačka industrija u drugom tromjesečju pala za 1.8% u odnosu na prvo. Ministarstvo ekonomije kao predvodnike trenda navodi oštar pad proizvodnje metala, strojeva i automobila. Proizvodnja u građevinarstvu u drugom je tromjesečju manja za 1,1%, dok je proizvodnja energije u istom razdoblju manja za 5,9%.

Povećanje narudžbi

Današnji podaci stižu nakon ohrabrujućih vijesti o rastu industrijskih narudžbi u lipnju, no ministarstvo upozorava da to ne znači kraj nevolja u sektoru.

Ralph Solveen, ekonomist Commerzbank, kaže da industrijske brojke podržavaju očekivanja o blagoj kontrakciji njemačke ekonomije u drugom kvartalu i također prognozira nastavak negativnih trendova ususret sve izglednijem neurednom brexitu.

>>>‘Slobodni pad’ morala njemačkih poduzetnika: Ifo

“Pogled u pojedine sektore pokazuje da se kriza u automobilskom sektoru nesmetano nastavlja,” rekao je Solveen i dodao da se proizvodnja automobila još nije oporavila od prošlogodišnjeg pada uzrokovanog usvajanjem novih standarda za emisiju štetnih plinova.

Andreas Scheuerle iz DekaBank kaže da industrijski podaci sugeriraju smanjenje njemačke ekonomije od 0.2% u drugom kvartalu nakon rasta od 0.4% u prvom tromjesečju.

>>>‘Neizbježna’ recesija u Njemačkoj: Sentix anketa

“Pretpostavljamo da je ovo uvod u tehničku recesiju”, rekao je Scheuerle. Tehnička recesija obično podrazumijeva najmanje dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Destatis će podatke o njemačkom BDP-u za drugi kvartal ove godine objaviti iduće srijede.