PolitikaPreporučeno

Zastupnica AfD-a optužila EP za suučesništvo u korupciji Ursule von der Leyen | VIDEO

Korisnik Cillian (@CilComLFC) u utorak je na društvenom mikroblogu X podijelio isječak iz rasprave u Europskom parlamentu tijekom koje je njemačka zastupnica iz krajnje desne političke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) kritizirala ignoriranje i marginalizaciju navodne korupcije predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

“Von der Leyen je putem SMS poruka ispregovarala ugovor vrijedan 35 milijardi eura s generalnim direktorom Pfizera. Ako ona odbija otkriti sve dokumente, odbija pozive (na svjedočenje ispred) Vijeća za covid i postojano odbija zahtjeve europske Ombudsmanice i čak sa smiješkom odbacuje ukor Europskog revizorskog suda, uz arogantno slijeganje ramenima, tada mi u Parlamentu moramo von der Leyen pokazati crveni karton. To je najmanje što možemo učiniti sada kada je javno tužiteljstvo pokrenulo istragu njezine korupcije. Dovoljno je loše što je predsjednica Komisije korumpirana, ali je i Parlament koji prikriva tu korupciju podjednako korumpiran,” rekla je Christine Anderson tijekom sjednice održane u travnju.

‘Oni stvarno ne žele da istina izađe na vidjelo, pa vas molim da ne dijelite ovaj video,’ provocirao je Cillian

Kontekst

Komisija je u jeku pandemije naručila monstruozne količine cjepiva i osmislila shemu koja cijepljenjem i docjepljivanjem ili postojanim testiranjem – covid potvrdama i propusnicama – uvjetuje temeljne slobode, poput rada i kretanja.

Predsjednica izvršnog tijela pritom je o javnom tenderu za cjepiva povela privatne razgovore i s glavnim direktorom Pfizera razmjenjivala tekstualne poruke na WhatsApp-u.

Kada su mediji i građani zatražili uvid u prepisku, Komisija je rekla da su predmetne poruke izbrisane.

Ured Europskog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu navodne korupcije u nabavci cjepiva od koje su najviše profitirali američki Pfizer i njemački BioNTech.

Predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola, koja pripada istoj političkoj obitelji kao i von der Leyen (EPP) javnosti je uskratila javno saslušanje.

Procjenjuje se da je vrijednost svih tendera za cjepiva 35 milijardi eura, no ugovori su zaštićeni i njihov sadržaj nije dostupan javnosti.

Hrvatska je među zemljama članicama koje traže izlaz iz bezizlaznih ugovora i bijeg od nametnutih obveza.

Renomirani New York Times je pokrenuo sudski postupak i tužio Komisiju u nastojanju da oslobodi informacije.

Istraga koju vodi EPPO nije omela Ursulu von der Leyen u nastojanu da osigura novi mandat izvršne predsjednice Europske unije.Povezane vijesti

Comment here