PolitikaPreporučeno

Zastupnički dom opozvao Trumpa

Donald Trump; Foto: Tia Dufour/White House

Donald Trump se u srijedu upisao u povijest kao treći američki predsjednik kojeg je opozvao Zastupnički dom Sjedinjenih Država. Usvojena su dva akta, jedan o zlouporabi predsjedničkih ovlasti (230 za i 197 protiv) i drugi o opstrukciji pravde (229 za i 198 protiv).

>>>‘Mito’ – demokrati pronašli riječ za pokušaj rušenja Trumpa

Povijesna odluka Kongresa, u kojem većinu drže Demokrati, sada otvara put suđenju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država gdje republikanska većina ima malo apetita za završetak procesa. Najviše pozicionirani Republikanac u tom tijelu Mitch McConnell je rekao da “nema šanse” da njegov kabinet podrži pozive na uklanjanje predsjednika iz Bijele kuće. Demokrati bi prema aktualnom odnosu snaga u Senatu koji broji 100 članova trebali glasove najmanje 20 Republikanca od kojih nemaju, niti je izgledno da će dobiti ijedan.

Uvjetovanje pomoći Ukrajini, opstrukcija pravde      

73-godišnji američki predsjednik se s pozivima na opoziv suočio nakon što je otkriveno da je u razgovoru s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem uvjetovao već odobrenu pomoć Ukrajini od 400 milijuna dolara istragom trenutno vodećeg rivala u predsjedničkoj utrci Joea Bidena i njegova sina koji je sjedio u upravnom vijeću ukrajinske energetske kompanije. Trump je također inzistirao da su Demokrati u Ukrajini djelovali s namjerom utjecaja na američke predsjedničke izbore u 2016. godini s kojima je osvojio vlast iako za to nema dokaza.

>>>Na pozornicu stupio drugi zviždač: Trump uvjetovao pomoć Ukrajini istragom Bidena i sina

Trump je nakon pokretanja istrage o “podmićivanju” posegnuo za predsjedničkim ovlastima kako bi spriječio svjedočenja službenika i dužnosnika svoje administracije ili uskratio pristup dokumentima povezanima s istragom, što je preraslo u drugu točku njegova opoziva.

Prve reakcije političara, komentatora i pundita u srijedu navečer sugeriraju razdoblje rastuće napetosti i dodatnu podjelu već nezdravo polarizirane nacije.

Grabancijaš/Reuters