Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zatajenje britanskog gospodarstva | Q4 2022

Britanska ekonomija je sukladno očekivanjima zatajila u zadnjem tromjesečju 2022. godine i zabilježila stagnaciju bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvijestio je u petak Nacionalni ured za statistiku (ONS).

Gospodarstvo je za dlaku i u marginama statističke pogreške izbjeglo tehničku recesiju uobičajeno definiranu kroz dva uzastopna kvartala negativnog rasta BDP-a, no ona je u tekućoj godini izvjesna.

>>>UK uranja u najdulju recesiju u povijesti | BoE

“Ekonomija se oštro stisnula u prosincu što znači da, sveukupno, u zadnja tri mjeseca 2022. godine nije bilo rasta,” naveo je u pratnji izvješća Direktor za gospodarsku statistiku ONS-a, Darren Morgan.

Banka Engleske (BoE) prošlog je tjedna ponovila prognozu da će Britanija s prvim tromjesečjem 2023. ući u plitku ali dugotrajnu recesiju uz očekivanja da će ona potrajati pet kvartala.

Britanci nakon izlaska iz Europske unije trpe postojanu eroziju životnog standarda.

Kolosalni inflatorni pritisci potpireni izlaskom iz pandemije bolesti COVID-19 i rasplamsani odmjeravanjem Zapada i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini lošu su situaciju učinili gorom.

Inflacija je lani u listopadu segnula na 11.1%, najveću razinu u četiri desetljeća.

BoE je s ubrzanim poskupljenjem zaduživanja, odnosno stezanjem monetarne politike, započeo u prosincu 2021. godine.

>>>‘Kako tragičan dan’: prvi, povijesni nacionalni štrajk britanskih medicinskih sestara

Središnje banke na gospodarsko usporavanje u pravilu odgovaraju smanjenjem referentnih kamatnih stopa, pa se Britanija našla u uistinu nezavidnoj situaciji koja već rezultira povijesnim industrijskim akcijama i građanskim previranjima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima