PolitikaPreporučeno

Zavarana Capakom Hina objavila netočan naslov o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom

Hrvatska izvještajna agencija u nedjelju je objavila članak s naslovom: “HZJZ: Utrošeno preko tri milijuna doza bez prijavljenih nuspojava sa smrtnim ishodom” koji se temelji na sljedećem tekstu:


Više od tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa dosad je utrošeno u Hrvatskoj, bez ijedne prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđeno da je povezana s cijepljenjem, priopćio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

>>>STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne može utvrditi

Broj ukupno apliciranih doza cjepiva protiv covida-19 dosegao je do 24. srpnja 3.005.376, ukupno je 1.620.106 osoba cijepljeno prvom dozom, a od njih 1.385.270 s dvije doze. Cijepljenje je završilo za 1.429.990 osoba (s dvije doze i 44.720 doza Janssen).

>>>Pažnja, u Zagrebu cijepljenje Janssenom neodgovornog proizvođača Johnson & Johnsona

>>>I europski regulatori dodali upozorenje o raritetnom Guillain-Barréovom sindromu | cjepivo Janssen

Ravnatelj HZJZ-a, epidemiolog Krunoslav Capak ustvrdio je kako i nakon utrošenih više od tri milijuna doza, HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

“Od zaprimljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima”, podsjetio je Capak, dodavši da je riječ o očekivanim nuspojavama.

>>>Beroš: u tijeku je pomna analiza smrti 33-godišnje osobe | cjepivo AstraZenece

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (46,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,8 posto odraslog stanovništva).

>>>Capak, čija riječ ne vrijedi pišljiva boba, inzistira na učinkovitosti cjepiva AstraZenece

>>>Učinkovitost cjepiva Janssen (J&J) i AstraZenece protiv delta soja oko 33% | novo istraživanje

Završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (40,4 posto ukupnog, odnosno 48,9 posto odraslog stanovništva).


Kako možete vidjeti, tvrdnja u naslovu Hine činjenično je netočna budući da je HALMED zaprimio prijave o mogućim smrtnim ishodima povezanima s cijepljenjem ali tu vezu nije i utvrdio. Naslov koji navodi da nije bilo prijava, a na koji je “navučena” Hina, stoga je netočan i izgledno će ga netočno prenijeti većina hrvatskih medija.

Inače, HALMED je prema ažuriranom izvješću koji je Grabancijaš prenio u ožujku zaprimio 12 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja i 6 prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Grabancijaš čitatelje podsjeća da je Capak u dosadašnjem tijeku pandemije opetovano iznosio znanstveno neutemeljena stajališta, uključujući dezinformaciju da su epidemiološke mjere neučinkovite u suzbijanju koronavirusa.

>>>Stožer ECDC-u dostavlja često netočne podatke iz glavnog dnevnog izvješća

Ravnatelj je pokazao i (očitu) sklonost prema plasiranju selektivnih i/ili nepotpunih informacija.

Grabancijaš/Hina