Biznis i ekonomijaPreporučeno

Završena je zadnja dionica plinovoda Sjeverni tok 2

Zapovjedni most plovila za postavljanje cjevovoda Fortuna; Foto: Тосечка и Андрюлик/YouTube

Zadnja dionica plinovoda Sjeverni tok 2 zavarena je na svoje mjesto, rekao je u ponedjeljak njen operater.

>>>LNG terminal na Krku 1. siječnja prima prvi teret za porezne obveznike 

Ruski brod za polaganje cjevovoda Fortuna zadnji je var na dvostrukom cjevovodu napravio u njemačkim vodama, dodaje se u priopćenju. Plinovod će postati funkcionalan nakon spajanja s dionicom u danskim vodama.

>>>‘Fortuna’ započela s radovima na Sjevernom toku 2 u danskim vodama

“‘U sljedećem koraku dio cijevi koji dolazi s njemačke obale bit će spojen s dijelom koji dolazi iz danskih voda u takozvanoj ‘vezi iznad vode,'” navodi se.

“Završeni su radovi na postavljanju cijevi na cjevovodu Sjeverni tok 2,” objavio je nositelj projekta Gazprom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters piše da cjevovod još uvijek mora biti certificiran i odobren za uporabu. Očekuje se da će potvrđivanje potrajati do četiri mjeseca, ali će početi tek nakon što se završe sve papirologije, što podrazumijeva provjere njemačkog ministarstva gospodarstva i Gazproma.

Dionici se nadaju da će tok biti operativan do kraja godine.

Novi plinovod, vrijedan 11 milijardi dolara moći će transportirati 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, što je dovoljno za opskrbu 26 milijuna kućanstava, rekao je operater.

>>>Biden od sankcija oslobađa ključnu kompaniju zaduženu za Sjeverni tok 2 | Axios

Sjeverni tok 2 je zaključen unatoč izrazito snažnom otporu Sjedinjenih Država, Ukrajine i pojedinih članica Europske unije.

>>>Američke sankcije zbog Sjevernog toka 2 ‘kršenje međunarodnog prava’: Njemačka

Uz ruskog naftnog teškaša, glavni dionici su njemački Uniper i BASF Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuska energetska kompanija Engie.

Dionici žele da prve isporuke krenu prije kraja godine.

Pratite nas na Google vijestima