PolitikaPreporučeno

Zekanović: znate li kako je biti Hrvat u Hrvatskoj, Srbiji, BiH ili Crnoj Gori?

Saborski zastupnik Hrast-a Hrvoje Zekanović u petak je, aludirajući na predizborni moto SDSS-a Milorada Pupovca “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?“, poručio kako nije lako biti ni Hrvat u Hrvatskoj, a posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

“U Hrvatskoj ima i drugih Srba u Hrvatskoj, poput Peđe Mišića koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje zdravlje i život za svoju domovinu Hrvatsku”,

Hrvoje Zekanović

“Mnogi Hrvati u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao, mnogi hrvatski umirovljenici imaju niske mirovine, mnogi mladi Hrvati, nažalost, moraju napuštati domovinu jer u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao i ne mogu egzistirati. Mnogi Hrvati su blokirani, ovršeni, plaćaju i sve skuplje režije, gorivo, plin i struju. Hrvatima se u njihovoj domovini nameću razne konvencije kao Istanbulska ili sporazumi kao što je Marakeški“, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru. Upozorio je i da se Hrvate u domovini izigrava i po pitanju referenduma, a vlast sabotira referendumske inicijative.

“Mogu postaviti i pitanje kako je Hrvatima u Srbiji, koji nemaju ni stoti dio prava koje ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Kako je Hrvatima u Bosni i Hercegovini gdje gube svaki oblik konstitutivnosti, ili u Crnoj Gori gdje ih je sve manje i manje, kao i u BiH, ali i Srbiji“, naglasio je Hrastov zastupnik.

“Računica po D’Hondtu”

Zanima ga zašto čelnik SDSS-a Milorad Pupovac i na parlamentarnim izborima nije iskoristio pravo koje je sada iskoristio na europskim izborima, “zašto nije imao hrabrosti pokušati odmjeriti svoje snage s drugim političkim strankama”.

>>>Pupovac o ‘crnim kukavicama koji umjesto zastava slobode nose zastavu mržnje i simbole zločina’

“Očito se ovaj put dogovorio nešto sa svojim partnerom Plenkovićem da izađe sa svojom listom, da bi po D’Hondtu nagradio HDZ“, smatra Zekanović. Pupovca je pozvao da se na idućim parlamentarnim izborima ne kandidira s manjinskom listom kao inače.

Lijepo je samo onim Srbima u RH koji su bliski SDSS-u

Po njemu, lijepo je biti Srbin u Hrvatskoj, jer imaju zagarantirana tri mandata, najmanje desetak osiguranih dužnosničkih pozicija i izdašno financiranje kao što ga ima Srpsko narodno vijeće. Ali, dodaje, lijepo je samo onim Srbima u Hrvatskoj koji su bliski SDSS-u.

“U Hrvatskoj ima i drugih Srba u Hrvatskoj, poput Peđe Mišića koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje zdravlje i život za svoju domovinu Hrvatsku“, kazao je Zekanović, koji je osudio uništavanje SDSS-ovih predizbornih plakata u Splitu i drugdje.