PolitikaPreporučeno

‘Zelena knjiga o starenju’ Dubravke Šuice, tamnocrvene zone, cjepiva i mutacije | EU brifing  

Dubravka Šuica; Foto: Fred Marvaux/EP

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi ovaj tjedan odobriti cjepivo britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca, ali je ta dobra vijest uvelike zasjenjena najavom da će tvrtka isporučiti znatno manje doza od onoga što je ugovorila s Europskom komisijom za prvo tromjesečje ove godine.

Očekuje se da će u petak, 29. siječnja EMA dati pozitivnu preporuku za korištenje cjepiva koje AstraZeneca razvija sa Sveučilištem u Oxfordu. Međutim, ta je tvrtka protekli tjedan obavijestila Komisiju da će smanjiti isporuku cjepiva u prvom tromjesečju za 60 posto, na 31 milijun doza umjesto dogovorenih 80 milijuna.

Još ranije je Pfizer smanjio isporuku cjepiva koje je prvo odobreno u EU-u, opravdavajući to prilagodbom u proizvodnim pogonima kako bi kasnije mogli povećati proizvodnju na godišnjoj razini.

Još uvijek nema pouzdanih informacija zašto proizvođači cjepiva smanjuju količine na koje su se ugovorom obvezali, a sve su glasniji prigovori da dio proizvodnje prodaju onima koji ponude veće cijene, kršeći time ugovorne obveze.

Zastoj u cijepljenju

Čelnici zemalja članica EU-a na svom video-samitu prošli četvrtak zatražili su od Europske komisije da inzistira na postignutim dogovorima s farmaceutskim tvrtkama o količini i isporuci cjepiva protiv koronavirusa.

>>>Komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo, navela značajke mRNK tehnologije

Zastoj u cijepljenju zbog nedovoljnih količina cjepiva i pojava novih, zaraznijih sojeva virusa, ozbiljno zabrinjava Europsku uniju. Stoga je Komisija najavila prijedlog kojim će preciznije definirati najrizičnija područja i uvesti novu kategoriju “tamnocrvenih zona”. Putnici iz područja označenih tamnocrvenom bojom morat će se prije odlaska na put testirati, a po dolasku na odredište ići u karantenu.

Komisija je najavila da će svoj prijedlog predstaviti u ponedjeljak. Osim, toga, na virtualnom samitu EU-a postignuta je suglasnost da treba obeshrabriti sva putovanja koja nisu nužna, ali bez općeg zatvaranja granica kako bi se očuvalo normalno funkcioniranju jedinstvenog tržišta. Belgija je otišla korak dalje i najavila zabranu svih putovanja koja nisu nužna do 1. ožujka.

Zelena knjiga o starenju

U srijedu će Europska komisija usvojiti dokument Zelena knjiga o starenju, koji je pripremila potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Zelenom knjigom otvara se javna rasprava o starenju, velikom demografskom izazovu Europe. Nisu sve regije jednako pogođene starenjem stanovništva, taj je problem posebno izražen u ruralnim i planinskim područjima.

>>>Šuica: Komisija razvija dugoročnu viziju koja će koristiti i hrvatskim selima i vratiti mlade

Kroz javnu raspravu Komisija želi utvrditi koja su to ključna pitanja povezana sa starenjem stanovništva i naznačiti moguće odgovore na socijalno-ekonomske posljedice toga fenomena.

>>>‘Dom je tamo gdje si ga mogu priuštiti’: u Hrvatskoj egzodus mladih, u Njemačkoj umirovljenika

Sljedeći tjedan predviđene su dvije video-konferencije na ministarskoj razini, obje se održavaju u ponedjeljak. Riječ je ministrima vanjskih poslova te ministrima poljoprivrede i ribarstva.

Comments (1)

  1. […] ‘Zelena knjiga o starenju’ Dubravke Šuice, tamnocrvene zone, cjepiva… 25/01/2021 […]

Comments are closed.