Politika

Zeleno-lijeva koalicija odbila prioritetno cijepljenje

Saborski Klub zeleno-lijevog bloka odbio je dobivanje prioritetnog cijepljenja za zastupnike iako podupiru cijepljenje, no, ističu, cjepiva protiv Covida-19 u ovom trenutku nema dovoljno i te doze trebaju dobiti zdravstveni radnici i ugrožene skupine, objavili su na Facebooku.

„Sve članice i članovi Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka žele se cijepiti i podržavaju cijepljenje što većeg broja ljudi protiv koronavirusa. Dapače, smatramo da je cjepivo jedini način da se vratimo u kakvu-takvu normalu i i zaustavimo pandemiju koja nam je svima potpuno preokrenula živote“, izvijestili su u petak iz Kluba.

>>>Dr. Ivić o značaju cijepljenja, gradnji imuniteta i mogućoj zarazi dalmatinskih samaritanaca

No, naglašavaju, odbili smo dobivanje prioritetnog cijepljenja za saborske zastupnike jer cjepiva u ovom trenutku nema dovoljno i doze koje smo dobili trebaju biti namijenjene radnicima i radnicama u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi, te osobama koje spadaju u ugrožene skupine poput starijih osoba i onih s kroničnim bolestima.

Zato smo se, kao i svi drugi građani, javili svojim doktorima opće prakse i zapisali se za cijepljenje kada ono bude dostupno svima, poručili su putem Facebooka iz saborskog Kluba zeleno-lijevog bloka.

Za organizirano cijepljenje saborskih zastupnika u ponedjeljak, u 13 sati, prijavila se trećina parlamentaraca, njih 51.

>>>Beroš: Hrvatska prema broju cijepljenih na 100 stanovnika peta u EU

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naveo je početkom tjedna kako je važno da se zastupnici cijepe da bi kao političke osobe, poslali poruku da se cijepiti treba, da je cjepivo važno i da može pomoći u borbi protiv covida-19.

Jandroković je istaknuo i ulogu Sabora kao tijela koje donosi zakone, a koji su baza za djelovanje Vlade i državnih institucija te odbacio tvrdnju da je riječ o privilegiji zastupnika.