PolitikaPreporučeno

Zeleno-lijevi blok traži izlazak iz Ugovora o energetskoj povelji | VIDEO

Sandra Benčić i Ivana Kekin; Foto: Možemo!/Handout

Zastupnice Zeleno-lijevog bloka najavile se u ponedjeljak da će njihov Klub ovaj tjedan uputiti Saboru zaključak da se obveže Vladu da izađe iz Ugovora o energetskoj povelji jer ga smatraju štetnim za klimatsku politiku i prelazak na obnovljive izvore, što je već učinilo niz zemalja EU.

>>>EU traži reformu i modernizaciju, izlazak iz ‘arhaičnog’ Ugovora o energetskoj povelji

“Tražimo da Hrvatska izađe iz štetnog Ugovora o energetskoj povelji i tako se pridruži nizu zemalja EU, koje su prethodnih tjedana jedna za drugom tražile izlazak iz ove štetne povelje, a o kojoj u Hrvatskoj nismo čuli gotovo ništa,” poručile su na konferenciji za novinare zastupnice Zeleno-lijevog bloka Jelena Miloš i Sandra Benčić.

Energetski suverenitet

Miloš ističe da je riječ o izrazito štetnom sporazumu za svaku državu koja želi provoditi samostalnu energetsku, ali i klimatsku politiku.

“On se koristi posljednjih nekoliko godina da bi kompanije koje prodaju i proizvode fosilna goriva tužile države u ime odštete, odnosno zaštite svojih ulaganja jer te iste države provode svoje klimatske politike i prelaze na obnovljive izvore energije, čime ove kompanije smatraju da su im ugrožena ulaganja. Multimilijunskih tužbi je posljednjih godina sve više,” rekla je.

>>>‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27

Navela je primjer iz Slovenije gdje je jedna kompanija, kada je Slovenija donijela mjere protiv frackinga, tužila državu na ime zaštite svojih ulaganja u iznosu 120 milijuna dolara. “I Nizozemsku je tužila jedna privatna energetska kompanija jer je Nizozemska najavila postepeni prelazak s elektrana na ugljen,” istaknula je upozorivši da je i Hrvatska pretrpjela štete ovog Ugovora.

I sama EU odustala od modernizacije te Povelje

Napomenula je  i da su izlazak iz Povelje do sad najavile Njemačka, Francuska, Nizozemska, Španjolska, Poljska, Slovenija i Luksemburg.

>>>EP usvojio skice ‘najvećeg klimatskog zakona’

Zahtjev Zeleno-lijevog bloka za izlaskom iz Povelje, naglasila je Benčić, dolazi u trenutku kada je i sama EU odustala od modernizacije te Povelje.

>>>Austrija tuži EU zbog ‘zelenog’ plina, nuklearne energije

Njihov Klub će, kako su najavile, ovaj tjedan uputiti Saboru zaključak kojim bi se obvezalo Vladu da izađe iz tog sporazuma.

Time će se, kažu, pridružiti nizu zemalja EU, koje su već napustile povelju, podržati inicijativa unutar EU da sve zemlje članice potpišu međusobni sporazum da neće koristiti klauzule o zaštiti investitora i tužiti jedna drugu na temelju energetske povelje. Traže da se zajedno s MVEP-om definira globalna međunarodna inicijativa čija će nositeljica biti Hrvatska unutar UN-a, a kojom će se osigurati da su klimatski ciljevi i Pariški sporazum po snazi jači od odredbi bilo kojeg međunarodnog trgovinskog sporazuma koji sadrži klauzule o zaštiti investitora.

>>>Vrhovni sud osakatio američku borbu protiv klimatskih promjena

“Dokle god na međunarodnoj razini unutar UN-a nemamo jasnu supremaciju Pariškog sporazuma nad klauzulama o zaštiti investitora, države članice se neće usuđivati provoditi klimatske ciljeve jer će biti tužene,” upozorila je Benčić.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here