PolitikaPreporučeno

Zelenskij mijenja ministra obrane | VIDEO

Predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je objavio odluku o smjeni ukrajinskog ministra obrane Oleksija Režnikova što je prihvaćeno kao najznačajniji čin u sustavu nacionalne obrane od veljače 2022. godine i početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenskij je u kasnovečernjem obraćanju naciji naveo da za upražnjenu dužnost predlaže Rustema Umerova, aktualnog upravitelja glavnim nacionalnim fondom za privatizaciju.

Režnikov je mandat započeo u studenom 2021. godine, ali se njegov resor u ratnim uvjetima suočio s optužbama o dubokoj i široko rasprostranjenoj korupciji.

Ministar je postojano odbacivao optužbe, karakterizirajući ih kao klevetu.

>>>Ministar Režnikov komentirao rusko povlačenje, zimsku stanku, nuklearni udar i ‘ludu ideju’

“Odlučio sam zamijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Režnikov je prošao kroz više od 550 dana totalnog rata. Vjerujem da ministarstvu trebaju novi pristupi i drugi formati interakcije, kako s vojskom tako s društvom u cjelini,” rekao je Zelenskij.

Dodao je da od parlamenta očekuje potvrdu imenovanja Umerova koji “ne treba nikakvo dodatno predstavljanje”.

Borba protiv korupcije

Reuters piše da je novi kandidat, 41-godišnji bivši zastupnik i krimski Tatar, odigrao značajnu ulogu u osjetljivim ratnim pregovorima, uključujući sporazum o transportu žitarica Crnim morem.

Njegovo upravljanje Fondom za privatizaciju državne imovine uživa hvalu u kontekstu borbe protiv korupcije.

Ministar u odlasku istovremeno slovi kao vješt lobist i pregovarač s dobrim vezama u Washingtonu. Dio komentatora drži da je njegovo djelovanje bilo ključno za snaženje zapadnjačke potpore u posredničkom ratu bila riječ o isporuci naprednih raketnih sustava HIMARS ili glavnih borbenih tenkova američke, njemačke ili britanske proizvodnje.

>>>Zelenskij raspustio sve voditelje novačenja – pokrenuto 112 kaznenih postupaka

Fluentan u engleskom jeziku Režnikov je izgradio snažne veze sa zapadnjačkim kolegama i vojnim dužnosnicima zbog čega pojedini članovi ukrajinskog parlamenta drže da će političku karijeru nastaviti u diplomaciji, možebitno kao novi ukrajinskih veleposlaniku u Londonu.

S druge strane, pažljiviji motritelji unutarnjih previranja u Ukrajini ističu da je Ministarstvo obrane pod njegovom upravom ogrezlo u duboku korupciju. Njegova se pozicija ljuljala od prvih mjeseci rata, a osobitu u siječnju ove godine kada su otkriveni izrazito nepovoljni tenderi za vojnu opskrbu hranom.

>>>Zelenskij zavjetovao neposredni okršaj s korupcijom

Režnikov je tada odbacio krivnju, inzistirajući da nije sudjelovao u postupku nabavke, ali je potom otkriveno da se sličan propust dogodio i prilikom kupnje zimske vojne odjeće.

Zelenskij je tijekom proglasa o smjeni podcrtao i podsjetio da je oslobođenje od korupcije jedan od preduvjeta uzdizanja Ukrajine u Europsku uniju.

Režnikov je u ponedjeljak ujutro potvrdio ostavku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima