PolitikaPreporučeno

Zelenskij ponovio prijetnje o korištenju kemijskog oružja

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij; Foto: Christophe Licoppe/EC

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je ponovio upozorenje da bi Rusija u invaziji njegove zemlje mogla posegnuti za kemijskim oružjem i od Zapada zatražio strože sankcije Moskve koje bi odvratile i samu spomen takvog napada.

>>>Rusija i Kina traže detalje o američkim biološkim laboratorijima u Ukrajini

Zelenskij je u večernjem video obraćanju javnosti komentirao nepotvrđene izvještaje da je kemijsko oružje korišteno u južnom lučkom ukrajinskom gradu Mariupolju koji trpi mučnu i postojanu opsadu ruskih snaga.

“Mi se prema tome ophodima s najvećom ozbiljnošću,” rekao je. Iz njegove izjave nije bilo razvidno misli li da je konvencijama zabranjeno oružje već korišteno.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

“Želio bih podsjetiti lidere da se o mogućnosti korištenja kemijskog oružja od strane ruske vojske već raspravljalo. I to je već tada značilo da je na rusku agresiju nužno reagirati mnogo oštrije i brže.”

>>>WHO potvrdio istraživanja opasnih patogena u ukrajinskim laboratorijima

Pomoćnik mariupoljskog gradonačelnika Petro Andrjuščenko na platformi za razmjenu poruka Telegram u međuvremenu je napisao da izvještaji o kemijskom napadu nisu potvrđeni. Najavio je da će detalje i pojašnjenja pružiti kasnije.

Rusija je u dosadašnjem tijeku sukoba korištenje biološkog i/ili kemijskog oružja komentirala isključivo u kontekstu napada pod lažnom zastavom te je, u silogističkom smislu, nejasno zašto bi posegnula za strategijom koja vodi daljnjoj osudi ili izolaciji.

Poziv na snaženje sankcija

John Kirby, tajnik za tisak pri Pentagonu, kaže da su Sjedinjene Američke Države “svjesne” izvještaja.

“Mi u ovom trenutku ne možemo potvrditi (korištenje kemijskog oružja) i nastavit ćemo s pažljivim motrenjem situacije,” rekao je. “Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko zabrinjavanju i reflektiraju našu brigu o potencijalu Rusije za korištenje različitih agenasa za kontrolu nemira, uključujući suzavac pomiješan s kemikalijama, u Ukrajini.”

Ruska invazija, koje je od 24. veljače ubila tisuće a razmjestila milijune, u posljednjim se danima fokusirala na istok Ukrajine gdje se očekuje velika ofenziva na područja i oblasti čije zauzimanje omogućuje stratešku kontrolu nad obalom Azovskog mora.

>>>NATO ponovio upozorenje o ‘operaciji pod lažnom zastavom’ | rat u Ukrajini

Europska unija u ponedjeljak je odgovorila najavama novih, dodatnih sankcija, iako one rezultiraju povratnom paljbom, potiču inflaciju i slabe europska gospodarstva.

“Vrijeme je da ovaj paket napravimo na takav način da više nećemo čuti ni riječi o oružju masovnog uništenja s ruske strane,” rekao je Zelenskij. “Embargo na izvoz nafte iz Rusije je neophodan. Svaki novi paket sankcija protiv rusije koji ne utječe na naftu od Moskve će biti prihvaćen sa smiješkom.”

>>>Društvenim mrežama hara uznemirujući propagandni poziv na bojkot ruske nafte

Europska unija je na svojem teritoriju zabranila pristup ruskim medijima što pogoduje jednostranoj propagandi dok otežava nepristrano, činjenično i neemotivno izvještavanje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Zelenskij ponovio prijetnje o korištenju kemijskog oružja […]

Comments are closed.