PolitikaPreporučeno

Zelenskij: Rusija priprema novu mobilizaciju kako bi ‘preokrenula plimu rata’

Volodimir Zelenskij tijekom govora zastupnicima u Kongresu; Foto: Washington Post/YouTube

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je u redovitom večernjem obraćanju naciji rekao da Rusija planira dodatnu mobilizaciju vojnika za veliku novu ofenzivu.

“Mi nimalo ne sumnjamo da će aktualni gospodari Rusije na nas baciti sve što im je preostalo i svakog kog mogu okupiti u nastojanju da preokrenu plimu rata ili u najmanju ruku odgode svoj poraz,” rekao je Zelenskij prema citatu Reutersa.

>>>Putin: naš je cilj okončati rat u Ukrajini

“Mi moramo poremetiti ovaj ruski scenarij. Mi se za to pripremamo. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj nove ofenzive mora propasti.”

Rusija je u rujnu prošle godine okinula veliku mobilizaciju 300.000 rezervista. Ministar obrane Sergej Šojgu potom je u listopadu izvijestio da je u Ukrajini raspoređeno njih 82.000 dok je 218.000 bilo na obuci, uključujući kontingent razmješten u Bjelorusiji.

>>>Gnjevni prosvjedi i otvorena kritika mobilizacije u Rusiji, Dagestanu | rat u Ukrajini

Kijev u posljednjim tjednima tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin planira novu mobilizaciju koju će popratiti zatvaranjem granica kako bi muškarce spriječio i osujetio u bijegu.

Putin je prošlog mjeseca rekao da ne vidi potrebu za snaženjem ljudstva, ali pojedini ruski domoljubi i punditi sada pozivaju na “opću mobilizaciju” milijuna i odrješito slamanje ukrajinskog otpora.

>>>U Rusiji gnjev zbog propusta, masivne pogibije vojnika u Makiivki | VIDEO

Rusija je nakon početak invazije u veljači prošle godine stegnula kontrolu nad medijima i u suštini dokinula izravnu kritiku ili protivljenje ratu. Istovremeno je oslobodila prostor utjecajnim korisnicima društvenih mreža i drugim sokolovima koji podržavaju ili zagovaraju kampanju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Zelenskij: Rusija priprema novu mobilizaciju kako bi ‘preokrenula plimu rata’ […]

Comment here