PolitikaPreporučeno

Zelenskij senatorima: ako ne dobijemo pomoć, izgubit ćemo rat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenksij u četvrtak je američkim senatorima opetovao apel za nastavak isporuke smrtonosne pomoći, no svjetske izvještajne agencije, uključujući Reuters, bilježe da je recepcija bila hladnija nego tijekom prijašnjeg posjeta u kolovozu.

Zelenskij je tjedan proveo u generalnom nastojanju da održi međunarodnu potporu koja kopni zajedno s približavanjem izbornih ciklusa u Sjedinjenima Američkim Državama i Europi.

>>>Zapad motri Fica, predizborni zavjet o ‘niti jednom metku’ za Ukrajinu

Reuters piše da većina američkih senatora u gornjem domu koji kontroliraju Bidenovi demokrati još uvijek podržava posrednički rat, ali da se klima značajno promijenila u Kongresu gdje rastući broj zastupnika zazire od nastavka sve skuplje “dokle bude trebalo” potpore.

Temeljni interes

Zelenskij se gornjem domu obratio odjeven u za njega uobičajene zelene vojne hlače, ali je majicu zamjenio zagasitom samt košuljom.

Pema objavi senatora Chrisa Murphyja iza zatvorenih vrata je izazvao nekolicinu ovacija.

Zelenskij je senatorima ponovio da je vojna pomoć presudna za ratne napore. “Ako ne dobijemo pomoć, mi ćemo izgubiti rat,” upozorio je prema izjavi lidera demokratske većine Chucka Schumera.

>>>Na Zapadu ‘trezvenost’, prepoznavanje neuspjeha ukrajinske protuofenzive

Dok potpora u gornjem domu ostaje čvrsta, donji dom vodi britku i gorku bitku oko proračuna koja bi mogla okinuti i ne tako neuobičajeno privremeno gašenje saveznih ureda i službi.

Prema pisanju Reutersa, Kongres je u dosadašnjem tijeku posredničkog rata Ukrajini odobrio više od 113 milijardi dolara pomoći, od koji se više od 50 milijardi dolara odnosi na smrtonosnu pomoć.

“Naša nacija ima temeljni interes u ukrajinskoj pobjedi i europskoj sigurnosti,” rekao je republikanski lider u gornjem domu, Mitch McConnell, kritizirajući tromost predsjednika Joe Bidena.

“Imali smo odličan sastanak,” rezimirao je ukrajinski predsjednik nakon upita novinara.

“Kad je dosta, dosta je”

Bidenova administracija trenutačno taži još 24 milijarde, no pojedini republikanci gube vjeru u ukrajinsku pobjedu.

>>>Širi se republikansko zaziranje od daljnje potpore Ukrajini | The Hill

Od Sjedinjenih Država “se traži da financiraju beskrajni sukob s neograničenim resursima,” rekao je o zahtjevima republikanski senator J.D. Vance.

“Kad je dosta, dosta je,” napisao je na X-u i objavi priložio pismo u kojem daljnje pružanje pomoći potpisima propituju zastupnici s obje strane političkog spektra.

>>>Putinova parabola o kazetnom streljivu

Među analitičarima postoji široki konsenzus da bi se politička pitanja o američkom posredovanju u Ukrajini mogla užariti s približavanjem predsjedničkih izbora.

Zelenskij je u srijedu imao i hladniji od očekivanog prijem u Ujedinjenim narodima. X-om se u četvrtak širi izvještaj ukrajinske televizije u kojem je, u pokušaju da se prikrije izostanak delegata, Zelenskij u nemuštoj montaži slušao samoga sebe.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima