PolitikaPreporučeno

Zelenskij smijenio zapovjednika ukrajinske teritorijalne obrane, obrazloženje izostalo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij; Foto: Odesa Film Studio/YouTube

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je bez obrazloženja smijenio glavnog zapovjednika nacionalne teritorijalne obrane.

Ministarstvo obrane navelo je da dužnost Jurija Haluškina preuzima general bojnik Igor Tancjura.

>>>Google zastaje s prikazivanjem oglasa za dionike s dvojbenom etikom prema rusko-ukrajinskom ratu

Odluka stiže gotovo tri mjeseca nakon 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu te je u disonanci s ukrajinskim izvještajima s bojišnice koji u posljednjim danima sugeriraju da ruske snage trpe uslijed protunapada na istočnoj bojišnici a osobito u okolici drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova smještenog na sjeveroistoku zemlje.

Ministarstvo je Tancjuru opisalo kao iskusnog časnika koji je prije služio kao načelnik stožera ukrajinskih kopnenih snaga.

>>>Britanija: Rusija je izgubila trećinu kopnenih snaga u Ukrajini

Isti izvor navodi da su snage ukrajinske teritorijalne obrane brzo narasle nakon njihova utemeljenja neposredno prije invazije te igraju značajnu ulogu u sukobu s Rusijom.

>>>‘Strijelac’ Girkin prozvao ruskog šefa obrane za ‘kriminalni nemar’, koketiranje s izdajom

“Eksplozivni rast strukture, osobito u uvjetima intenzivne borbe, golemo je iskustvo (s) pogreškama i uspjesima. Postoje uspjesi i, nažalost, gubici,” piše u izjavi ministarstva čiji je sadržaj prenio Reuters.

Ministarstvo je u ponedjeljak u odvojenom priopćenju izvijestilo da su pripadnici bojne teritorijalne obrane napredovali do ruske granice nakon odbijanja napada kod Harkova.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Europljani i građani u drugim dijelovima svijeta u aktualnom trenutku rata primaju uglavnom jednostrane informacije zapadnjačkih medija.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

Europska unija svoje je građane gotovo u potpunosti odsjekla od ruskih izvora vijesti i prepustila jednostranoj propagandi.

Od početka rata, brojni su se navodi, tvrdnje ili izvještaji službene Ukrajine pokazali prijepornima ili činjenično netočnima.

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

Neki od najzloglasnijih primjera jednostrane ratne propagande i njezina utjecaja na percepciju sukoba nacistička je bojna Azov čiji su identitet i jasno utvrđene korijene zapadnjački mediji po početku invazije u velikoj mjeri odlučili cenzurirati i/ili izostavljati iz svojih izvještaja.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Jedan od povijesnih primjera ukrajinske ratne propagande naširoko je popraćena pogibija branitelja “Zmijskog otoka” za koju se ispostavilo da je čista fikcija.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Zelenskij smijenio zapovjednika ukrajinske teritorijalne obrane, obrazloženje izostalo […]

Comments are closed.