Politika

Zelenskij vidi snažan potencijal za napredak na bojišnici

Volodimir Zelenskij; Foto: BBC/YouTube

Ukrajinska vojska ima potencijal za napredak na bojišnici i nanošenje velikih gubitaka Rusiji, rekao je u četvrtak u kasnovečernjim satima predsjednik Volodimir Zelenskij nakon vijećanja s iskusnijim vojnim zapovjednicima.

>>>Zelenskij otpustio šefa obavještajaca i državnu tužiteljicu

Kijev je u posljednjih desetak dana opetovano sugerirao veliku protuofenzivu i pozivao civile da napuste područja na jugoistoku Ukrajine, no najavljena se akcija sa stotinama tisuća vojnika još nije materijalizirala.

“Usuglasili smo se da imamo snažan potencijal za napredak na bojišnici i nanošenje značajnih novih gubitaka okupatorima,” rekao je Zelenskij prema citatu Reutersa.

Dodao je da su u četvrtak tri osobe ubijene u granatiranju istočnog grada Harkova.

>>>‘KABOOM!’: Ukrajina vratila kontrolu nad Zmijskim otokom, simbolom ratne propagande

“Svaki od ovih ruskih napada je argument da Ukrajina primi više HIMARS-a i drugog modernog i učinkovitog oružja. Svaki od ovih napada samo snaži našu želju da porazimo osvajače i to će se zasigurno dogoditi.”

>>>General Gromov: HIMARS remeti rusku logistiku, opskrbu

Kijev se ufa da će pošiljke zapadnjačkog oružja, a osobito dalekometnih raketni sustavi poput američkog HIMARS-a, omogućiti protunapad i oslobađanje okupiranih teritorija.

Britanski obavještajci u četvrtak su odvagnuli kako je izgledno da će Rusija u dolazećim tjednima zastati s prodorima što bi Ukrajincima moglo pružiti priliku za protuudar.

>>>‘Definitivno ćemo izdržati! Definitivno ćemo pobijediti!’ | kronologija rata u Ukrajini

Prema istom izvoru ruske su snage nadomak elektrane u blizini grada Vuhlehirska smještenog nedaleko sjeverozapadne granice Donjecka, jedne od dviju oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije rata.

>>>Ukrajina piše ‘Knjigu krvnika’

Britanci drže da Rusi žele kontrolu nad “kritičnom nacionalnom infrastrukturom” ali i stvaraju zamah za osvajanje gradova Kramatorska i Slovjanska.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima