Politika

Željana Zovko izvjestiteljica pučana za potporu i preobrazbu europskih medija

Željana Zovko
Željana Zovko; Foto: EP

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom u sjeni Europske pučke stranke (EPP) za akcijski plan za potporu oporavku i preobrazbi europskih medija u digitalnom desetljeću, priopćio je ured zastupnice u srijedu, a najavila je da će se zalagati za veću potporu EU-a medijima.

“Radom na izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću tražit ću snažniju potporu oporavku, preobrazbi i jačanju otpornosti medijskog i audiovizualnog sektora koji su ključni za informiranje i medijsku pismenost građana, ostvarivanje medijske slobode i pluralizma, provedbu demokracije i veću digitalnu autonomiju Europske unije,” naglasila je tim povodom Zovko, članica Odbora za kulturu i obrazovanje nadležnog za ovo izvješće.

>>>Pad prihoda u tiskanim medijima ‘bez presedana’: Trupčević

U priopćenju se ističe da Zovko od početka pandemije koronavirusa poziva na sveobuhvatniju potporu oporavku europskih kulturnih i kreativnih sektora koji su jedni od najpogođenijih trenutnom društvenom i gospodarskom krizom.

Rekapitulacija mjera uključivosti – Erasmus+

Pored ovog izvješća, Zovko će također kao izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a doprinijeti izvješću o provedbi inkluzivnih mjera unutar programa Erasmus+ za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

“Navedeno izvješće će poslužiti kao svojevrstan pregled svega što je Europska unija dosad obavila po pitanju veće uključenosti mladih u aktivnosti ovog vodećeg europskog obrazovnog programa, ali i prikazati na što još trebamo obratiti pozornost i gdje možemo ostvariti napredak,” objasnila je Zovko i dodala kako će program Erasmus+ za razdoblje 2021.-2027. biti usredotočen na inkluzivnost i potpuno prilagođen uvjetima pandemije:

>>>Ubrzava digitalizacija medija, pisane vijesti popularnije od videa: Institut Reutersa

“Raduje me što smo u novi Erasmus+ pored klasičnog učenja, uključili i mogućnosti virtualnog učenja i mobilnosti, te stavili naglasak na važnost dostupnosti ovog programa većem broju sudionika koji će imati priliku da iskuse blagodati programa Erasmus+ i steknu neprocjenjiva iskustva za daljnji osobni i profesionalni razvoj,” zaključila je Zovko, navodi se u priopćenju .

Zovko je bila i izvjestiteljica za izvješće o produljenju statusa Europskim prijestolnicama kulture, prošlogodišnjim prijestolnicama Rijeci i Galwayu, a unutar odbora za kulturu i obrazovanje radila je i na izvješću o “zelenim” mjerama za Erasmus+, Europske snage solidarnosti i Kreativnu Europu, podsjeća ured zastupnice.