PolitikaPreporučeno

Željko Uhlir: bahata i neznalačka gradska vlast ugrožava živote građana | potres u Zagrebu

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Željko Uhlir ocijenio je u ponedjeljak kako se Zagrebom u situaciji potresa neodgovorno upravlja te poručio da “bahata i neznalačka gradska vlast treba što prije otići i ne ugrožavati živote svojih građana”.

“Znamo sve što treba napraviti, struka zna sve i ne trebamo se ovako neodgovorno igrati s našim građanima. Ova bahata i neznalačka vlast u Gradu Zagrebu treba što prije otići i ne ugrožavati živote svojih građana”, rekao je Uhlir na konferenciji za novinare ispred Osnovne škole Jure Kaštelana.

Istaknuo je da su u pitanju djeca koja se nalaze u školama koje nisu temeljito pregledane.

>>>Maras: tražimo besplatnu struju za ‘zaboravljene’ u Markuševcu, Čučerju, Dankovcu…

Tvrdi i da su crvena, žuta i zelena naljepnica dobivene nakon brzih pregleda te poručio da škole treba detaljno pregledati, potpisati takve eleborate te donijeti odluku o uporabljivosti svake zgrade.

“Dakle, ne telefonom nazivati okolo ravnatelje i raditi pritisak da se škole moraju pustiti u pogon”, kaže Uhlir.

Na pitanje o porukama iz Grada da su škole sigurne, Uhlir uzvraća: “Kad netko kaže da je sigurno, a šef toga koji to kaže ima 270 kaznenih prijava, ja ne bi više vjerovao nikome u Gradu Zagrebu. Pokažite stručne elaborate, potpise ovlaštenih inženjera, da su škole detaljno pregledane, a ne markice da su zaljepljene”.

Istaknuo je da se u Zagrebu proračunski novac nemilice troši nenamjenski, odnosno potpuno pogrešno u situaciji u kojoj treba raditi ozbiljne radove, pomoći građanima i zaštititi ih.

Neodgovorno, neorganizirano, stihija

Ističe i da je facebook grupa natjerala gradonačelnika Milana Bandića da mora ukloniti opasnosti sa ulica jer su djeca danas krenula u školu. Zbog toga je, kaže, u cijelom Zagrebu u četvrtak, petak i subotu bio kaos, pola grada je bilo zatvoreno s dizalicama jer su uklanjali opasne elemente zgrada.

“Neodgovorno, neorganizirano, stihija. Dakle, bahata i neodgovorna vlast Grada Zagreba”, zaključuje Uhlir.

Istaknuo je i da je nakon potresa uloženo 22 milijuna kuna kroz javnu nabavu za rasvjetu Mosta mladosti te upitao je li to trenutak za takve troškove. Pita se i je li žičara morala biti 100 milijuna kuna skuplja nego što je to projektom predviđeno.

>>>Premijer u epicentru: ljudi su fazi šoka, život im se ‘de facto’ promijenio u nekoliko sekundi

Komentirajući preko noći izgrađene tunele na ulicama Zagreba koji štite djecu na putu u školu, Uhlir kaže da je to jedina opcija u ovom trenutku.

“Grad Zagreb je imao na raspolaganju brojne svoje urede, službe, mehanizaciju, sredstva. Sve ovo se moglo riješiti puno ranije. Nego sada moramo štititi građane sa zaštitnim skelama”, ističe Uhlir.

Na pitanje kako on kao državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i jedan od autora Zakona o obnovi gleda na zavrzlamu oko prikupljanja dokumentacije za obnovu u potresu stradalih zgrada, Uhlir je rekao da gradske službe trebaju pomoći građanima da se snađu u dokumentaciji.

“Kada trebate opravdati potrošnju 40 milijardi kuna onda svaka kuna mora biti opravdana i točno se mora znati kome se dodjeljuju sredstva, na osnovi čega”, poručio je Uhlir.

Očekuje i da će uskoro obnova krenuti jer Fond počinje s radom, raspisat će javnu nabavu za projektante. Kaže da se to “malo otegnulo” te napominje da je jasno tko je tražio da se osnuje Fond jer se moglo to povjeriti nekoj drugoj agenciji, kao što će sada u Sisačko-moslavačkoj županiji povjeriti Središnjem državnom uredu za stambeno zbrinjavanje koji ima sve uhodane mehanizme.